Коя Храна Е Гурме? – С Високо Качество, Прецизно Приготвена, Артистично И Красиво Поднесена…., Здравословна За Тялото И Душата.
Гурме кухнята се свързва със сложно приготвени и сервирани ястия. В нашия блог ще селектираме възможно най-лесните за приготвяне рецепти от френската и италианската кухня. Рецепти с перфектен вкус и богат аромат, за да се насладите не само на майсторските си умения, а и на ястията с цялото им очарование от вкусове и хармония от аромати.
ПИЛЕШКО С ЛИМОНОВ КОНФИТ
По рецепта на френския шеф готвач Joël Robuchon от готварската му книга за рецепти с индийски нюанси.
Време за подготовка: 15 мин.
Време за готвене: 10 мин.
Ниво на трудност: Лесна за изпълнение
Порции: за 4 човека
Необходими продукти:
2 бр. големи пилешки гърди
1 глава лук
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. лимонов конфит
4-5 бр. шафранови близалца
1 с.л. пресен нарязан кориандър
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарежете пилешките гърди на дребно. Овкусете ги със сол и черен пипер.
- Обелете и нарежете на дребно лука и чесъна.
- Загрейте зехтина на висока температура в тиган за пържене и сотирайте пилешкото за около 2 мин. След това намалете температурата, добавете шафрана, нарязаните лук и чесън, лимонов конфит и нарязания кориандър. Продължете да готвите още 3-4 мин. докато лука омекне и се смесят всички аромати.
- Украсете с клончета пресен кориандър, резенчета лимон и сервирайте веднага.
ТЕРИН ОТ АСПЕРЖИ С ПИЛЕШКО И СОЛ С ТРЮФЕЛИ, ПРИДРУЖЕНО ОТ ЛЕШНИКОВО ПЕСТО С EСТРАГОН
Терин е типично френско ястие. Името му идва от съда, в който французите го приготвят. Плитък съд за печене, обикновено с правоъгълна форма с капак.
Приготвянето на вкусен терин изисква време, но пък е много вкусен и здравословен.
Необходими продукти
1 връзка зелени аспержи
3 средно големи яйца
20 мл готварска сметана
100 г пресен грах
300 г пилешки гърди
Сол с трюфели и черен пипер
За песто от лешници с естрагон:
30 г лешници
50 г естрагон
15 г настърган пармезан
1 скилидка чесън обелена
60 мл зехтин
Сол обикновена
Начин на приготвяне
Сварете аспержите в достатъчно количество подсолена вода за около 7-15 мин в зависимост от размера им.
След като ги сварите, веднага ги потопете в ледена вода, за да запазят цвета си. Отцедете и оставете настрани.
Сварете пресния грах за около 20 мин. в подсолена вода. Отцедете и оставете настрани. Ако нямате пресен, може да използвате готов от консерва.
Загрейте фурната на 180 ° С.
Нарежете пилешкото месо на малки парченца и поставете в купа. Добавете яйцата, сметаната, сол с трюфели и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
Ако не разполагате със специален съд, наречен терин, може да използвате тава от иенско стъкло, която да покриете с алуминиево фолио. Най-добре тавата да има капак.
Намаслете основата на тавата и подредете половината от аспержите както е показано на снимката. Покрийте с пилешката смес, поръсете с половината количество грах и покрийте с останалата част от аспержите.
Поставете тавата или терина в друг по-голям съд, за да имате възможност да печете на водна баня около 40 мин.
След като ястието е готово, оставете да се охлади за около 2 часа.
Междувременно пригответе пестото.
В блендер смелете лешниците и след това постепено добавете и останалите въставки. Добавяйте зехтин до получаване на желаната консистенция.
Сервирайте добре охладения терин с песто от лешници и естрагон.
Ще останете безкрайно очаровани от страхотния аромат и приказен вкус на тази френска рецепта за терин.
МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ОЦЕТ С 45% ПУЛПА ОТ СВЕЖИ ПЛОДОВЕ МАНГО и МАНГО САЛСА
Фантастична комбинация от сладостта и аромата на манго с киселия вкус на френски винен оцет. Придава страхотен вкус на солени ястия – салати, бяло месо, риба.
Месните ястия се превръщат в неотразими кулинарни шедьоври със сладко кисел вкус и свеж апетитен аромат. Маринованите в зехтин и оцет с пулпа от манго меса са толкова вкусни, че никой ценител на класната гурме храна не би им устоял.
Съставки за маринатата
3 супени лъжици оцет с 45% пулпа от свежо манго
1,5 с. л. зехтин екстра върджин АОР Крит
Щипка сол
Щипка черен пипер
2 пилешки гърди
Съставки за салса с манго
1/2 манго
2 бр. зрели домати
1/2 парче краставица
1 ч.л. червен пипер Espelette AOP
2 с. л. нарязан кориандър
2 с. л. оцет с 45% пулпа от манго
1 с.л. зехтин екстра върджин АОР Крит
Щипка сол
шипка черен пипер
Начин на приготвяне
- Смесете всички съставки за марината. Потопете пилешките гърди като направите в тях няколко разреза, така че месото хубаво да попие от маринатата.Покрийте и оставете да престои най-малко 30 минути.
- Сложете всички съставки в купа заедно с подправките, солта и оцета от манго. Смесете добре и оставете да престои докато приготвяте останалата част от рецептата.
- Извадете пилешките гърди от маринатата и ги запържете на висока температура от двете страни за около 4 мин. всяка. в зависимост от дебелината на месото.
- Сервирайте пилето със салсата. Може да поръсите допълнително с няколко капки оцет с пулпа от манго и пресен кориандър. Може да добавите и ориз басмати по желание.
ГЪБИ С ОХЛЮВИ В МАСЛО С ЧЕСЪН
Необходими продукти:
20 бр гъби печурки (бели или кафяви) средно големи
20 бр охлюви (консервирани в масло и чесън)
2 глави лук
4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка кресон
80 г фина галета
120 г меко масло + 1 копче за готвене
сол
Метод на приготвяне:
1. Измийте гъбите под струя вода и отстранете пънчетата им изцяло. Задушете ги в маслото с 10 мл вода, докато течността напълно се изпари. Отцедете и оставете настрани.
2. Обелете чесъна и лука и ги нарежете на ситно. Измийте магданоза и кресона, подсушете ги и ги оставете да изсъхнат, след което ги нарежете на ситно. Разбийте 120 грама омекотена масло с помощта на шпатула, за да се получи гладка консистенция.
3. Добавете чесъна, лука, магданоза и кресона, нарязани на ситно. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко добре.
4. Изсипете кутията с охлюви в тенджера и подгрейте.
5. Загрейте фурната на 180 ° С. Подредете гъбите в тава за печене. Във всяка гъба поставете по 1 охлюв и по една лъжица от сместта масло с подправки, а най-отгоре поръсете с галета.
6. Печете 5 мин докато галетата придобие златист цвят и сервирайте веднага.
ТЕЛЕШКО СЪС СОС ОТ МЕДЕНА ГОРЧИЦА
Време на приготвяне: 25 мин.
Готвене: 1 ч. и 10 мин.
Общо време: 1 ч. и 35 мин.
Необходими продукти за 4 порции:
1 кг телешко месо, нарязано на едри кубчета
250 г пресен лук
сок от 1 лайм
1/2 литър пилешки бульон
2 с. л. сос горчица с мед
пресято брашно за поръсване на телешките кубчета,
масло
сол
черен пипер
Стъпки на приготвяне:
Стъпка 1. Поръсете кубчета месо равномерно с брашното.
Стъпка 2. Поставете ги в тенджера с малко масло и подправете със сол и черен пипер на вкус. Гответе на умерен огън.
Стъпка 3. Нарежете лука на дребно и го добавете в тенджерата. Разбъркайте добре и оставете леко да се задуши. Добавете лимоновия сок и разбъркайте.
Стъпка 4. Добавете пилешкия бульон. Похлупете тенджерата и оставете да къкри за около 1 час като разбърквате периодично.
Стъпка 5. Ако е необходимо добавете още малко бульон, за да предотвратите залепването на месото по дъното на тенджерата.
Стъпка 6. Когато месото е вече добре сварено в бульона и течността се е почти изпарила, добавете соса от горчица с мед и разбъркайте добре, така че да се смесят всички аромати.
Стъпка 7. Отстранете от котлона. Оставете ястието леко да се охлади и сервирайте.
ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КИНОА, ЯДКИ И ПЮРЕ ОТ ШАМ ФЪСТЪК
Необходими продукти:
1 бр. малко пиле
300 г киноа
10 г жълто Къри на паста
120 г шам фъстък
120 г овесени ядки
120 г бадеми
120 г тиквени семки
20 г пудра захар
40 г яйчен белтък
40 г пюре от шам фъстък
1 г сол
червен и черен пипер
зехтин екстра върджин
16 г вода
5 г пюре от лимони
кубчета захаросани лимонови кори
Стъпки на приготвяне:
Стъпка 1: Приготвяне на пилето
Измийте пилето и попийте водата по него с кухненска хартия. Овкусете го със сол, черен и червен пипер на вкус. Изпечете го на умерена температура в тавичка със зехтин и малко вода. Пече се за малко повече от час.
Стъпка 2. Приготвяне на киноа
Сварете киноа 300 г във вряща подсолена вода в продължение на 6 минути, след което я охладете. Сотирайте я в тенджера с 10 г зехтин и жълтото къри на паста. След това добавете към готовата киноа сол и 5 г пюре от лимони, както и кубчетата захаросан лимон. Разбъркайте, така че да се смесят ароматите.
Стъпка 3. Приготвяне на мюсли
Смесете в купа 120 г шам фъстък – нарязан, 120 г фини овесени ядки, 120 г бадеми – нарязани, 120 г тиквени семки – натрошени, 20 г пудра захар и 40 г яйчен белтък. Изсипете сместта в тава и поставете във фурната на 160 С за 7 минути.
Стъпка 4. Начин на аранжиране
Върху плоска чиния, в която ще сервирате, разнесете със шпатула пюрето от шам фъстък по средата на чинията. Сложете изпеченото мюсли върху разнесеното пюре, а върху мюслито приготвената киноа. Най-отгоре в средата поставете пилето. За финален завършек полейте пилето със соса от тавичката, в която е печено и няколко капки истински балсамов оцет от Модена.
Може да украсите с ананас или диня от консерва или пък сушени плодове, като поставите парченца в двата края на така приготвеното пиле.
ТЕЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С КРЕМ ОТ МАНАТАРКИ
Необходими продукти
1 и 1/2 с.л. зехтин екстра върджин AOP Крит
4 телешки пържоли по 150 г
1 глава червен лук
150 г гъби, нарязани на филийки
1/2 чаша червено вино
2 с.л. крем от манатарки
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина на средна температура. Овкусете пържолите със сол и черен пипер. Запържете ги в сгорещената мазнина за около 30 сек. от всяка страна. Поставете ги в чиния и ги завийте с фолио, за да ги запазите топли.
2. Запържете лука и гъбите за около 5 мин. докато омекнат.
3. Добавете виното. Оставете да къкри 2-3 мин. на по-ниска температура докато изври течността. Добавете крема от манатарки. Оставете да къкри за още 3-5 мин на малко по-висока температурата.
4. Разпределете пържолите в чинии и ги полейте с готовия сос.
5. Сервирайте с листа от свежа салата.
ТАЛИАТЕЛИ С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ И КРЕМ ОТ МАНАТАРКИ
Необходими продукти:
1 пакет паста (талиатели с яйца)
1 чаша готварска сметана
2 ч.л. крем от манатарки
2 бр. пилешки гърди, нарязани на кубчета
1 глава лук, наразана на дребно
3 скилидки чесън
1 връзка пресен спанак
сол и черен пипер
Пармезан сирене (по желание)
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според указанията на опаковката
- Междувременно, на средна температура запържете лука и чесъна до омекване заедно с пилешкото месо.
- Когато месото е готово, добавете готварската сметана и крема от манатарки. Оставете да заври и добавете сол и черен пипер на вкус.
- Добавете спанака и гответе докато омекне
- Добавете отцедената паста и разбъркайте. Отстранете от котлона.
- Поръсете с пармезан и сервирайте.
СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ФРЕНСКА ГОРЧИЦА С МАНГО И БАЛСАМОВ ОЦЕТ
Време за приготвяне: 25 мин.
Порции: 4 бр.
Необходими продукти:
4 свински пържоли
¾ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер от Виетнам
2 с.л. зехтин Екстра Върджин АОР Крит
1-2 глави лук нарязани на дребно
2 с.л. масло без сол
½ чаша пилешки бульон безсолен
¼ чаена чаш френска горчица с манго и балсамов оцет
2 с.л. сметана за готвене
2 ч.л. балсамов оцет от Модена-4 листа
Начин на приготвяне:
Поставете решетката за печене в средата на фурната и загрейте на 170 С.
В по-голям тиган със средна дълбочина загрейте зехтина с маслото. Подсушете пържолите и ги поръсете със сол и черен пипер на вкус. Запържете ги в сгорещената мазнина от двете страни за около 8 мин. до получаване на кафява коричка.
Прехвърлете пържолите в тава за печене и ги поставете във фурната за около 5 мин. без да ги покривате. След като ги извадите от фурната, завийте с фолио тавата и ги оставете да престоят 5 мин.
Междувременно, запържете нарязания лук в тигана с мазнина, в който запържихте пържолите. Разбърквайте докато омекне за около 3-5 мин. Добавете пилешкия бульон и пържолите от тавата заедно със соса, който са пуснали по време на печене. Разбъркайте добре като обръщате пържолите от двете страни за около 2 мин.
Добавете горчицата, сметаната и балсамовия оцет. Оставете да къкри докато соса се сгъсти за около 3 мин.
Коментарите са затворени