Трюфелите се ценят високо от аристократичните среди на Европа не само заради трудното им и рядко намиране, но най-вече заради уханието и вкуса, които придават на ястията.
Един от най-скъпите трюфели е белият трюфел. За 150 хил. евро е продаден бял трюфел с тегло около 1.5 кг в Монако, открит в района на Пиза.
Трюфелите се използват в гурме кухнята като подправка. От продуктите, съдържащи трюфели се слагат много малки количества в ястията, поради наситения им аромат и вкус.
Ето нашите предложения за ястия с трюфели….
ГУРМЕ РЕЦЕПТА ЗА КАРТОФЕНО ПЮРЕ С БОЖЕСТВЕН ТРЮФЕЛ ВКУС И АРОМАТ.
Необходими продукти за 4 порции
1 кг сварени картофи
1 кафена чаша пълномаслено прясно мляко
2 с.л. пречистено трюфел масло с 3% бели трюфели
1 с.л. зехтин екстра върджин с бял или черен трюфел по избор
Сол
Бленд от прясно смлян бял и черен пипер от Прованс на вкус .
Начин на приготвяне:
- Сварете картофите в подсолена вода. Обелете ги и ги намачкайте с вилица.
- Преместете сместа в блендер или кухненски робот
- Загрейте млякото до завиране
- Довавете към намачканите картофи в блендера топлото мляко, маслото и зехтина с трюфели
- Пасирайте до получаване на гладка хомогенна смес. Овкусете със сол и пипер на вкус.
Поднесете като гарнитура към пържоли, задушено месо, ястия с гъбен сос.
Препоръчваме да използвате следните френски продукти, включени в тази рецепта, тъй като гарантираме, че ще получите фантастичен аромат и вкус на картофеното пюре.
Зехтините с бял и черен трюфел са със специални натурални екстракти от трюфели и ароматите им са изключително наситени и интензивни.
ГЪБЕНА ГУРМЕ СУПА ОТ ДИВОРАСТЯЩИ ГЪБИ с РЕДУКЦИЯ ОТ ЗЕХТИН ЕКСТРА ВЪРДЖИН С БЯЛ ТРЮФЕЛ
Рецепта за 4-6 порции
Може да превърнете една обикновена гъбена супа в кулинарен шедьовър като добавите към нея отделно сотирани гъби. Използвайте пресни гъби, може и по-екзотични, каквито се намират почти във всеки супермаркет наоколо.
Ако не намерите пресни гъби, може да използвате сушени. Преди това обаче, ги накиснете за около час в гореща вода, за да омекнат. Трябва да запазите бульона от гъбите, който е много важен за вкуса и аромата на супата. Прецедете бульона преди употреба (може да го филтрирате през филтърна хартия за кафе), така че да отстраните всички песъчинки.
Необходими продукти:
За стъпка 1
50 г масло
1/4 чаша пресен лук, нарязан
1/4 чаша целина, нарязана
1/2 чаша кромид лук, нарязан
450 г диворастящи гъби, разнообразни сортове, нарязани
50 г брашно
1 литър зеленчуков или гъбен бульон (може пилешки по желание)
За стъпка 2
2 с.л. не осолено масло
2 чаши екзотични гъби (или смес от гъби), нарязани на дребно.
2 с.л. пресен лук, нарязан на много дребно
1 ч. л. чесънът, нарязан
1 с.л. див лук, наразан на много дребно
Сол и черен пипер на вкус
За стъпки 3 и 4
1/2 чаша готварска сметана
Зехтин екстра върджин с бял трюфел (по желание може да използвате и зехтин с черен трюфел, но ние залагаме на този с бял трюфел, тъй като неговият аромат освен, че е много интензивен, чудесно допълва и силно разгръща своята неповторимост в комбинация с други горски аромати. И не на последно място, фантастично си подхожда с червено вино. Ако решите да поднесете супата с червено вино, задължително то трябва да бъде с много ниска киселиност и аромат с дървесни нотки.)
Приготвените в Стъпка 2 сотирани екзотични гъби
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: В дълбока тенджерка с дебело дъно разтопете маслото на средна температура. Добавете пресния лук, целината и кромид лука. Сотирайте докато омекнат и станат прозрачни. Добавете диворастящите гъби и разбъркайте добре. Оставете да къкри докато сока от гъбите почти изври. Добавете брашното и продължете да разбърквате сместа за около 5 мин., за да не загори. Добавете 1 л. бульон, разбъркайте добре и оставете да ври 15-20 мин. По време на варене може да се образува пяна. Отстранете я с подходяща лъжица.
Стъпка 2. Докато супата ври, вземете подходящ дълбок тиган. Загрейте го на средна температура и разтопете маслото. Сотирайте микса от екзотични гъби докато омекнат (или сушени гъби, престояли за около час в гореща вода както обяснихме по-горе) и пуснат сок. Добавете нарязан на много дребно пресен лук, чесън, див лук и разбъркайте всичко за още 1 мин. Овкусете със сол и черен пипер. Отстранете от огъня.
Стъпка 3. През времето, което сотирахте гъбите, супата вече се е сварила. Отстранете от огъня и я пасирайте. След това я поставете обратно на котлона и добавете сметаната. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете соса от сотираните гъби към нея и разбъркайте. Точно преди да заври отстранете супата от котлона.
Стъпка 4. За да сервирате, разпределете сотираните екзотични гъби в купите за супа, като ги поставите посредата. Разлейте супата около тях. Поръсете с малко див чесън и украсете с редукция от няколко капки трюфел зехтин като финален завършек на вашето ястие.
А ето и френският зехтин екстра върджин с бял трюфел. Кликнете върху снимката по-долу за повече информация:
ПАНИНИ С ГЪБИ, КОЗЕ СИРЕНЕ И ТРЮФЕЛ МАСЛО
Една прекрасна рецепта от Тейлър Флорънс за Панини с гъби, козе сирене и трюфел масло. Комбинацията от горски гъбен аромат с прясна мащерка и козе сирене, съчетани с аристократичния аромат и вкус на трюфел масло е божествена.
Панини е вид италиански сандвич и затова ще го приготвим със специален италиански зехтин – млада селекция с много свеж аромат, но френското пречистено маслото с трюфели не бихме заменили с друго.
Необходими продукти за 4 порции:
2 с.л. студено пресован зехтин екстра върджин плюс още малко за поръсване
2 скилидки чесън, ситно нарязан
3 с.л. прясна мащерка, ситно нарязана
100 г гъби по избор. С гъби шийтаке става чудесно.
50 г прясно козе сирене или друго меко прясно сирене по избор
2 с.л. пречистено френско масло с 3% бели трюфели
4 малки питки хляб (за предпочитане италианска чабата)
1 малка връзка рукола
Метод на приготвяне:
Стъпка 1: Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган за сотиране на средно висока температура. Добавете чесъна и нарязаната мащерка. След 1 мин. добавете гъбите и оставете да врят около 10 мин. докато се зачервят и омекнат. Разбърквайте периодично. Махнете от огъня и оставете сместта да се охлади за 15 мин.
Стъпка 2: Поставете сместа от гъби в кухненски робот и нарежете на дребно. Сложете в купа, добавете натрошеното козе сирене, останалата мащерка и 3-4 капки трюфел масло. Разбъркайте добре, така че да се смесят всички аромати и вкусове.
Стъпка 3. Разрежете хоризонтално питката хляб или чабата на две половини. Поръсете я от двете страни със зехтин. Намажете с 1/4 от гъбената смес и върху нея поставете рукола. Притиснете двете половини на питката, за да направите сандвич.
Стъпка 4. На грил тиган (предварително загрят) запечете сандвича от двете страни за по 5 мин. от всяка страна, така че козето сирене леко да се разтопи.
Стъпка 5. Консумирайте веднага след приготвяне, за да усетите великолепието на уникалната палитра от вкусове и аромати на това Панини.
Продуктите, които препоръчваме да използвате в тази рецепта са:
За повече информация кликнете върху снимките.
ПИЦА С ТРЮФЕЛИ ПО РЕЦЕПТА НА ФРЕНСКИЯ МАЙСТОР D’EDOUARD LOUBET
Необходими продукти
За тестото за пица
80 г брашно
20 г фина полента
30 г зехтин
40 г вода
80 г брашно
10 г мляко
1 чаена лъжичка сол
6 г мая
За плънката
4 г мащерка
1 дафинов лист
8 г индийско орехче
20 г Пармеджано Реджано DOP крем с 3% бели трюфели
20 г Гъбен сос с 3 % летни трюфели
200 мл мляко
50 мл бяло вино
сол на вкус
30 г захар
10 г картофено нишесте
40 г готварска сметана
Пресни, тънко нарязани на филийки трюфели за декорация
Приготвяне на тестото за пица
Смесете всички съставки за тестото за пица в смесителна купа с достатъчно количество вода, така че да получите нормално тесто. Температура на тестото 16 °
Замесете на ниска скорост на миксера за 5 мин. и 6 мин. на средна скорост. Оставете тестото в хладилника да престои 2 часа.
Приготвяне на плънката
В тенджера, смесете всички съставки за плънката. Оставете сместа да заври за 6-8 мин. и отстранете от огъня. Оставете да изстине.
Разпределете плънката върху пицата и печете 6 мин. на 250 ° C.
Подредете нарязаните пресни трюфели върху пицата преди сервиране.
Продуктите, които препоръчваме да използвате в рецептата са:
ВКУСНИ ТАЛИАТЕЛИ С КРЕМ ОТ МАНАТАРКИ С ТРЮФЕЛИ
Необходими продукти:
1 пакет двуцветни талиатели със спанак и куркума.
1 чаша готварска сметана
2 ч.л. крем от манатарки с трюфели
2 бр. пилешки гърди, нарязани на кубчета
1 глава лук, наразана на дребно
3 скилидки чесън
1 връзка пресен спанак
сол и черен пипер
сирене (по желание)
Начин на приготвяне:
- Сварете пастата според указанията на опаковката. Пастата, която препоръчваме да използвате в рецептата се вари 4 мин. и, освен изключително вкусна, е невероятно красива в чинията. Повече може да видите като кликнете на нейната снимка по-долу.
- Междувременно, на средна температура запържете лука и чесъна до омекване заедно с пилешкото месо.
- Когато месото е готово, добавете готварската сметана и крема от манатарки с трюфели. Оставете да заври и добавете сол и черен пипер на вкус.
- Добавете спанака и гответе докато омекне
- Добавете отцедената паста и разбъркайте. Отстранете от котлона.
- Поръсете със сирене (по желание) и сервирайте.
Продуктите, които препоръчваме да използвате в рецептата са:
Има ли нещо по-хубаво от това да започнем деня си с вкусна закуска?! 🙂
ОМЛЕТ С ТРЮФЕЛИ
Необходими продукти (за 2 омлета)
4 бр. по-големи яйца
1/4 ч.л. средиземноморска сол с трюфели
1 супена лъжица пречистено френско масло с 3% бели трюфели
Пресни листа от босилек, настърган пармезан и черен пипер за овкусяване
Зехтин екстра върджин (студено пресован) за поръсване на готовия омлет
Начин на приготвяне:
В малка купа разбийте 2 бр. яйца като подправите с черен пипер и сол с трюфели на вкус. Разтопете половината от маслото в незалепващ тиган и изсипете сместа с яйцата. Похлупете тигана и го разклатете, за да може да се покрият яйцата. Обърнете ги с пластмасова шпатула.
Когато омлета е готов, леко го напръскайте със зехтин (може да използвате френски зехтин екстра върджин с екстракт от черен трюфел в бутилка със спрей дозатор), поръсете с пресен босилек и настърган пармезан. Сервирайте топъл.
По същия начин пригответе и другия омлет.
СИРЕНЕ БРИ С КРЕМ от ТРЮФЕЛИ И МАНАТАРКИ
Какво по-празнично и по-изкусително от сирене с трюфели….
Ето една уникално вкусна гурме рецепта за БРИ С КРЕМ ОТ МАНАТАРКИ и ТРЮФЕЛИ, много лесна и бърза за приготвяне.
Време за приготване: 5 мин.
Консумира се след 24 часа
Неодходими продукти:
125 – 200 г маскарпоне
Сирене бри – кръгла пита (250 – 300 г)
2 ч.л. крем от манатарки с трюфели
Начин на приготвяне:
- Разделете питата Бри на две равни части. Издълбайте всяка от двете части, така че да може да я напълните с крем.
2. Приготвяне на крема: смесете маскарпонето с крема от манатарки с трюфели. Подправете със сол Гуеранде на вкус.
3. Напълнете с крема двете половини на сиренето Бри и притиснете една към друга. Ако кремът излезе, загладете с нож по повърхността на вече оформената напълнена пита.
4. Плътно увийте пълната с крем пита Бри с 2-3 слоя алуминиево фолио. Сложете я в пластмасов съд с капак и поставете в хладилника за 24 часа. Така приготвено, сиренето може да престои в хладилник и 3 дни преди да се консумира. В своята книга „Моите рецепти празнуват“ (Mes recettes en fete – Helene Darroze) шеф Елен Дароз препоръчва приготвеното по този начин сирене да престои по-дълго в хладилника, защото по този начин ароматите на съставките се смесват по-добре.
Извадете сиренето от хладилника един час преди сервиране. Отстранете фолиото и оставете на стайна температура.
Приготвено по този начин, сиренето е с уникален аромат и вкус. Ще изненадате всички с това прекрасно кулинарно творение.
Препоръчваме да използвате следните френски продуктите в рецептата, за да се насладите на истинския й интензивен и богат вкус.
ПАСТА С ТРЮФЕЛ СОС
Необходими продукти ( 4 порции)
1 пакет паста от 250-300 г
2 с.л. зехтин
2 с.л. пречистено френско масло с 3% бели трюфели
3 скилидки нарязан на слайсове чесън
½ чаша бяло вино
2 ч.л. Тартуфата
1/3 чаша готварска сметана
Сол и черен пипер на вкус
2 с.л. със свежи подправки – магданоз или босилек по избор
Пармеджано Реджано за поръсване
Начин на приготвяне
- Сварете пастата според указанията на опаковката. Когато отцедите пастата, оставете малко от водата.
- Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган на средна температура
- Сотирайте чесъна в загрятата мазнина докато омекне без да го запържвате до златисто.
- Добавете Тартуфата и виното и оставете да къкри 2-4 мин. Накрая сложете солта, черния пипер и свежите подправки.
- Добавете сварената и отцедена паста. Разбъркайте добре.Тъй като пастата поема соса, добавете от запазената вода, в която сте варили пастата, за да разредите соса.
- Преди да сервирате поръсете с настърган пармезан
Продуктите, които препоръчваме да използвате в рецептата са:
ДОМАШНО ПРИГОТВЕНА ТРЮФЕЛ МАЙОНЕЗА
Много лесна и бърза рецепта. И винаги се получава.
Необходими продукти
3 жълтъка
2 ч.л. френска горчица с 6% черни трюфели
150 мл зехтин екстра върджин
100 мл слънчогледово олио
50 мл зехтин с екстракт от черен или бял трюфел
2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
1.Сложете жълтъците и горчицата в блендер с малко сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре.
2.Смесете зехтина, слънчогледовото олио и зехтина с трюфели в отделен съд. Пуснете блендера на бавна скорост и през отвора за подаване на течни съставки бавно започнете да наливате смесените масла докато получите хомогенна плътна маса.
3.Накрая добавете бавно и лимоновия сок, разбъркан с 1/2 с.л. топла вода.
Разбъркайте всичко до получаване на желаната кремообразна консистенция.
Продуктите, които препоръчваме да използвате в рецептата са:
Повече информация за нас и продуктите може да откриете на нашия сайт тук: https://gourmanic.bg
или като кликнете върху снимките на продуктите. Всичките ни френски продукти с трюфели може да разгледате тук-> https://gourmanic.bg/produkt-kategoriya/магията-на-трюфелите/
!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите онлайн (кликнете върху продукта, който желаете) или директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.
Bon appétit 🙂
Коментарите са затворени