Френскотото сладкарство е изкуство, а поднасянето на десертите и тяхната дегустация са истинска церемония. Сладкарството във Франция с неговите тънкости и рецепти е традиция, която се развива и предава на поколенията от векове. Готвачите на френските крале са поставили началото на френската кулинарна традиция. Кралете са били сред особите с най-изискан вкус към качеството на храната.
Френските десерти са като висшата мода – стилни и неповторими.
Опитайте от нашите предложения по-долу:
ВЛАЖЕН ФРЕНСКИ КЕЙК С ШАМ ФЪСТЪК И СМЕТАНА
Необходими продукти:
4 яйца
280 г захар
100 г течна сметана
80 г разтопено масло
220 г брашно
70 г био суров шам фъстък на паста (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/гурме-паста-от-100-суров-шам-фъстък-био/
6 г бакпулвер
Шепа нарязан шам фъстък
Метод на приготвяне:
Стъпка 1: В купа разбийте яйцата и захарта.
Когато сместа започне да побелява, добавете леко затоплена сметаната и пюрето от шам-фъстък.
Стъпка 2: Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Бавно го добавете към сместа от Стъпка 1 като постоянно разбърквате.
Стъпка 3: Добавете разтопеното масло към сместа. Тестото трябва да е гладко и лъскаво.
Стъпка 4: Изсипете в подходяща форма за печене.
Стъпка 5: Печете 5 мин. на 200 ° С , а след това 35 мин. на 155 ° С в предварително загрята фурна. Преди кекса да е готов, проверете дали е изпечен добре с клечка.
Декорирайте с натрошен шам фъстък.
Оставете го да изстине преди да сервирате.
ФРЕНСКИ ПАЛАЧИНКИ С МАСЛО
Необходими продукти:
180 г брашно
3 яйца
1/2 (5 г) пакетче бакпулвер
50 г краве масло
1 пръчка ванилия
500 мл прясно мляко
Щипка сол и 1 ч.л. захар (ако желаете палачинките да са сладки)
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото заедно с маслото, ванилията и захарта.
2. Сложете в дълбока купа брашното, бакпулвера, щипка сол и яйцата. Разбъркайте с миксер до получаване на хомогенна смес.
3. Постепено добавете към сместа затопленото мляко с разтопеното в него масло като преди това отстраните пръчката ванилия. Разбърквайте с миксер, за да избегнете образуването на бучици.
4. Изпържете палачинките в предварително нагорещен тиган с незалепващо покритие на висока температура. Пържете от двете страни за кратко време до получаване на златист цвят на палачинките.
5. Сервирайте палачинките с шоколад, сметана и плодове по избор. Или с вкусни гурме комбинации от мед с кафе, мед с кардамон, мед с лешници или мед с канела.
ВЛАЖЕН ФРЕНСКИ КЕЙК С КРЕМ ОТ КЕСТЕНИ
Необходими продукти:
3 яйца
120 г пудра захар
150 г брашно
130 г масло
325 г крем от кестени с ванилов екстракт
1 ч.л.бакпулвер
1 с.л. ром
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 ° С
2. Разбийте жълтъците със захарта и щипка сол.
– Добавете брашното, предварително смесено с бакпулвера.
– Добавете маслото предварително разтопено.
3. Разбийте крема от кестени с белтъците и супена лъжица ром и добавете към останалата смес
4. Излейте хомогенната смес в подходяща форма и печете 40 минути.
Оставете да изстине, поръсете с пудра захар и сервирайте.
ПОРТОКАЛОВ ЧИЙЗКЕЙК С МЕД
Необходимо продукти ЗА 10 парчета:
За Стъпка 1.
1 и 1/4 чаши натрошени чаени или пълнозърнести бисквити
2 супени лъжици захар
2 супена лъжица масло
За стъпка 2:
250 грама кремообразно сирене Филаделфия
1/2 чаша захар
1/2 чаша мед
2 супени лъжици брашно
настъргана портокалова кора и сока на 1 портокал
4 яйца
За стъпка 3
Мед (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/автентичен-средиземноморски-мед/
Начин на приготвяне:
Стъпка 1.
Загрейте фурната на 160° С. Вземете ринг за печене с кръгла форма и големина около 15 см.
Смесете натрошените бисквити с маслото и меда. Разстелете сместа върху дъното на ринга/формата, притиснете с длани към дъното и загладете.
Стъпка 2.
Разбийте крема сиренето с 1/2 чаша захар, мед и брашно в голяма купа с електрически миксер на средна скорост, докато сместа се хомогенизира добре. Добавете портокаловите кори и портокаловия сок; разбъркайте добре. Добавете яйцата, едно по едно като миксирате на ниска скорост след добавянето на всяко яйце. Миксирайте само докато яйцето се смеси с останалите продукти и добавете следващото.
Изсипете готовата смес в ринга. Загладете с шпатула.
Стъпка 3.
Печете в предварително загрята на 160 С фурна за около 1 час. Може да пробвате с дървена клечка в центъра на чийзкейка дали е изпечен добре. Ако извадите клечката абсолютно чиста, значи е готов.
С помощта на нож или шпатула може да отлепите кейка от стените на рига след като изстине и да отстраните ринга.
Преди да сервирате оставете в хладилник за около 4 часа или една нощ. Полейте с мед точно преди да сервирате. Съхранявайте чийзкейка в хладилник.
ПАНДИШПАНОВИ МЪФИНИ НА МИКРОВЪЛНОВА С ШАМ ФЪСТЪК НА ПАСТА
Необходими продукти за 3 порции:
220 г био суров шам фъстък на паста (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/гурме-паста-от-100-суров-шам-фъстък-био/
180 г яйчен белтък
60 г бадемово брашно (препоръчваме да използвате следния продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/бадеми-на-прах/
Начин на приготвяне:
Стъпка 1: Смесете всички съставки в блендер и миксирайте на висока скорост за няколко минути до пълна хомогенност.
Стъпка 2: Поставете сместа в хладилник за няколко часа.
Стъпка 3: В 3 чашки, подходящи за микровълнова фурна, разпределете сместта, така че да се напълнят до половината и ги разклатете енергично.
Стъпка 4: Поставете чашките в микровълновата фурна за 40 секунди, извадете и ги обърнете с дъното нагоре докато изстинат, така че вътре в чашките да се запази цялата влага.
Стъпка 5: Извадете кексчетата от чашките, украсете и сервирайте.
КОЛЕДНИ СЛАДКИ С КАНЕЛА, ДЖИНДЖИФИЛ и БАДЕМИ
Подготовка: 15 мин.
Време за приготвяне: 8 мин.
Необходими продукти (за 6 човека)
250 г брашно
100 г меко масло
125 гр захар
50 гр смлени бадеми
1 яйце
1 ч. л. суха мая
Подправки за ароматизиране на тестото, от които да изберете:
– канела (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/био-канела/
– джинджифил (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/био-джинджифил-на-прах/
– кардамон
– Карамфил
– Лимонови кори (портокал или мандарина)
– 1 жълтък (смесва с малко вода)
Начин на приготвяне:
Стъпка 1. В голяма купа смесете брашното, маята, захарта и смлените бадеми . Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес
Стъпка 2. Добавете маслото и яйцето. Отначало смесвайте с вилица, а след това на ръка.
Стъпка 3. Добавете от ароматните подправки по избор.
Стъпка 4. Загрейте фурната на 200 °
Стъпка 5. Разточете тестото с точилка и изрежете формички от него по Ваш избор (сърца, звездички, елхи, лунички….). Поставете ги в подходяща тава, покрита с хартия за печене.
Стъпка 6. Преди да сложижите да печете сладките, ги намажете с разбито с малко вода яйце и канела, за да придобият златисто кафяв цвят по време на печене. Поставете в загрятата фурна и печете 7-10 мин.
Коментарите са затворени