Тази класическа френска рецепта е изключително вкусна. Месото става идеално крехко и ароматно. Подходяща е за всякакви празници, както и прекрасеен семеен обяд.
Много лесна за приготвяне. Не бива да се притеснявате от дългото време на готвене, тъй като агнешкото през цялото това време се пече на бавен огън и просто си стои във фурната, но след това ще се насладите с всичките си сетива на очарователните му вкусове и божествени аромати 🙂
Рецепта за 6-8 порции
Време за подготовка: 15 мин.
Време за готвене: 5 часа
Общо време: 5 часа и 15 мин.
Сервира се топло.
По рецепта на Karen S Burns-Booth
Необходими продукти
Окол 2,2 кг агнешки бут с костите
6-8 скилидки обелен чесън
дижонска горчица, за предпочитане Френска медена горчица
Фльор де сел Гуеранде IGP за очарователен вкус
или Хавайска червена сол, която ще придаде и фантастичен външен вид
Прясно смлян микс от Провансалски бял и черен пипер или бленд от три вида пипер – бял, розов и черен, за да придадете изключителен аромат на ястието.
Пресни билки – розмарин, мащерка и чубрица или сушени Провансалски билки
1 чаша чаша червено вино – 125 мл
Метод на приготвяне
Стъпка 1. Предварително загрейте фурната до 160C / 375F
Стъпка 2 Направете разрези върху агнешкото с нож, така че там да поставите дълбоко в месото скилидките чесън
Стъпка 3 Нанесете горчицата върху агнешкия бут и подправете със сол Гуеранде и микс от черен и бял пипер от Прованс.
Стъпка 4 Поставете го в голяма тава за печене и подредете свежите билки върху и около агнешкото или поръсете с Провансалски билки; изсипете чашата вино в тавичката за печене и покрийте с фолио.
Стъпка 5 Печете агнешкото, покрито с фолио за около 4 часа и половина преди да отстараните фолиото. После махнете фолиото и го оставете за още половин час във фурната, за да хване златиста хрупкава коричка.
Стъпка 6. Когато е готово, извадете агнешкото от фурната, покрийте го с фолио и оставете 15 мин. настрани преди да го гарнирате със задушени картофи, зеленчуци или каквото решите по ваше желание.
Стъпка 7 (По желание) Изсипете соковете от тавата, в която сте пекли агнешкото, в подходяща тенджера. Загрейте на тих огън. Разбъркайте в малко судена вода 1 с.л. брашно и добавете към соса като бъркате непрекъснато докато се сгъсти. Добавете и малко вино, може и някакви допълнителни подправки според предпочитанията ви. Сега имате готов сос, с който да овкусите гарнитурата към агнешкото.
Продуктите, които препоръчваме да използвате в рецептата са оригинални френски продукти с премиум качество. Повече информация за тях може да получите като кликнете директно върху снимките по-долу или разгледате нашия сайт тук: https://gourmanic.bg
!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите както онлайн (кликнете върху продукта, който желаете), така и директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.
Нашият екип Ви желае вкусни Великденски празници 🙂
Коментарите са затворени