С каква паста да се храним?
Пастата е все още един твърде неразбран въглехидрат. Трябва ли да я избягваме на всяка цена? Като изключим някои алергени, пастата, произведена по правилния начин във всичките си вариации може да бъде изключително здравословна за вашата диета. Така че, не се чудете дали пастата е полезна за вас. Вместо това, направете правилния избор на паста. Ще ви кажем кое е добро, по-добро и най-добро.
ДОБРАТА ПАСТА Е
Пълнозърнестата паста е отличен избор, имайки предвид цената, предлаганото разнообразие и ценните хранителните съставки, които съдържа като фибри, бавно разграждащи се въглехидрати, и високото съдържание на желязо в по-голяма част от видовете. При някои хора пълнозърнестата пшенична паста може да предизвика храносмилателни смущения, възпаление или възбуда на апетита. Пшеницата съдържа глутен, който е алерген. Така че пълнозърнестата паста е добра, стига да изберете пастата от най-подходящото за вас брашно.
ПО-ДОБРАТА ПАСТА Е ОТ
С повече от 30-50% съдържание на фибри, пастата от ечемик съдържа завидно количество протеин, ниацин и фолиева киселина – всички необходими нутриенти за добро здраве. Пастата от ечемик съдържа глутен.
И КИНОА
Пастата от киноа ви позволява да нарушите рутинните представи за паста. Тя е превъзходен източник на желязо, магнезии, протеини, фибри и фосфор. Не съдържа глутен.
И НАЙ-ДОБРАТА Е
Пшеничният зародиш има по-малко глутен от обикновеното зърно и повече ензими, които спомагат за пълноценното усвояване на протеините и въглехидратите. Има високо съдържание на фибри – много повече отколкото очаквате.
ТАЛИАТЕЛИ СЪС СПАНАК/КУРКУМА/ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
Това е друг вид паста на растителна основа. Съдържа малко калории, но много калции, фибри, антиоксиданти и В витамини.
И ПАСТА ОТ ЕЛДА
Това е друг вид пълнозърнеста безглутенова паста. С ниско съдържание на мазнини и калории и богато съдържание на протеини, В витамини, фосфор, магнезии, калции и витамин С.
Разбира се, има много видове паста и от най-различни брашна и комбинации. Това е само малка част от информацията, която можем да дадем за видовете паста, за да ви помогнем в правилния избор. Научете се да четете етикетите и се уверете, че купувате най-доброто за вашето здраве.
Източници:
Превод от английски език по материали на Дерик Доусън, регистриран диетолог. Неговите области на компетентност включват клинично затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и спортното хранене. Научете повече за Дерик тук: https://www.rise.us/dietitian/derrick-dawson/