Рецепта за печени пилешки бутчета с провансалски билки и картофи. С божествен аромат и неповторим вкус!
Подготовка: 20 мин.
Готвене: 55 мин.
Порции: 4-6
Необходими продукти за приготвяне на ВИНЕГРЕТ
2 с. л. червен винен оцет
1 супена лъжица зехтин екстра върджин
1 до 2 чаени лъжички дижонска горчица (по-малко или повече в зависимост от това колко харесвате горчица, ние предпочитаме с 2 чаени лъжички)
1 чаена лъжичка Провансалски билки
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
Необходими продукти за подготовка на ПИЛЕШКОТО
2 кг пилешки бутчета обезкостени и без мазнина
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка зехтин екстра върджин
3 големи картофа, нарязани на тънки шайби.
1 чаша обелен и нарязан на шайби шалот или друг вид лук, с който разполагате. Накиснете лука във вода за около 10 мин. преди готвене.
3 до 4 цели скилидки чесън, обелени и натрошени
Няколко стръка пресен естрагон или мащерка (по избор)
Още сол и черен пипер на вкус
Метод на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 С. Осолете пилешкото и оставете настрани.
2. Приготвяне на винегрет: В малка купа разбийте заедно червения винен оцет, зехтина, дижонската горчица, провансалските билки, сол и 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.
3. Приготвяне на картофите: Нарежете картофите на тънки шайби. Намажете с една чаена лъжичка зехтин дъното на голяма (около 22 x 33 см) тава или касерола.
Покрийте дъното на съда с картофите. Поръсете със сол и черен пипер.
4. Разпределете нарязания шалот или друг вид лук върху картофите и отново поръсете с малко сол и черен пипер.
5. Подредете пилешките бутчета с кожата нагоре върху лука. Сложете скилидки чесън в малки разрези в самото месо. Ако разполагате с пресни билки като мащерка или естрагон, може да поставите няколко стръка около пилешкото.
6. Разбийте отново винегрета и го изсипете върху пилешкото месо. Разнесете го добре с пръсти, за да сте сигурни, че пилешкото е добре покрито с него.
7. Печене: Печете непокрито в предварително загрята фурна на 190 С в продължение на 50 минути или докато пилешките бутчета се запекат до златисто кафяво. Отстранете от фурната и оставете настрани за около 10 мин. преди сервиране.
Забележка: Ако установите, че картофите се нуждаят от още малко печене до готовност, отстранете пилешките бутчета в отделна чиния и печете картофите още 10 мин.
Сервирайте и се насладете на невероятен вкус и божествен аромат 🙂
За приготвянето на тази рецепта са използвани следните продукти:
Повече информация за нас и продуктите, които предлагаме може да откриете на нашия сайт тук: https://gourmanic.bg
или като кликнете върху снимка на избран от Вас продукт по-горе.
!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите онлайн (кликнете върху продукта, който желаете) или директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.
Коментарите са затворени