Колекция рецепти за вкусна и здравословна паста.
“Ако искате да отслабнете, яжте повече паста. Тя е полезна! Това от векове го знаят италианските майки” – тези думи се приписват на легендарната София Лорен. Не е сигурно, че точно тя ги е казала, но е сигурно, че пастата е вкусна и полезна храна, особено когато е произведена от висококачествени био брашна като просо, киноа, елда, ръж, нахут, лимец, спелта, царевица, ечемик, овес и др. Включването на паста във вашата диета, ще осигури много витамини, минерали и диетични фибри за правилното функциониране на организма.
ПАСТА С ГЪШИ ДРОБ И СОС ОТ МАНАТАРКИ
Необходими продукти за 4 порции:
230 г гъши дроб, нарязан на кубчета
1 пакет от 300 г гемели паста
2 с.л. трюфел масло
1 с.л. крем от манатарки
100 г нарязани на филийки диворастящи гъби по избор
сол и черен пипер на прах
Метод на приготвяне:
Стъпка 1. Сварете пастата според указанията на опаковката. Запазета 1 к. чаша от водата. Отцедете пастата и оставете настрани.
Стъпка 2. Загрейте подходящ голям и дълбок тиган, в който да сотирате гъшия дроб до златисто кафяво (около 1 мин.). Извадете от тигана и оставете настрана. В същия тиган сотирайте нарязаните на филийки гъби за 2-3 мин.
Стъпка 3. Добавете към сотираните гъби в тигана соса от манатарки заедно с чашата вода от сварената паста и оставете да къкри за минута.
Стъпка 4. Добавете сварената паста в тигана, разбъркайте добре докато се смеси със соса, добавете трюфел маслото и изчакайте да се разтопи. Добавете сотирания гъши дроб и внимателно разбъркайте, за да се смесят всички аромати и вкусове. Отстранете от котлона.
Стъпка 5. Овкусете със сол, черен пипер и , ако прецените, добавете още 1-2 капки трюфел масло за по наситен аромат.
РЕГИНЕТИ ОТ ЦАРЕВИЦА С МОРТАДЕЛА НА ФУРНА
Време за подготовка и готвене: 40 мин.
Порции: за 4 човека
Необходими продукти:
200 г сирене Мортадела
50 г сирене Ементал
3/4 ч.ч. готварска сметана
80 г настърган Пармезан
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. млян бял пипер
1/4 ч.л. индийско орехче
300 г паста – царевични регинети
Начин на приготвяне:
Стъпка 1. Включете фурната на 200 С да се загрее. Поставете 4-5 л. подсолена вода да заври на котлона.
Стъпка 2. В дълбока смесителна купа сложете сирената Мортадела и Ементал като преди това ги нарежете на малки кубчета. Добавете готварската сметана и 1/3 от настъргания пармезан, сол, бял пипер и индийско орехче.
Стъпка 3. Сварете пастата във врящата вода наполовина от времето, посочено на опаковката, за да остане леко сурова. Отцедете.
Стъпка 4. Добавете сварената паста в смесителната купа към сместа от сирена, подправки и сметана. Разбъркайте добре, за да може всички аромати да се смесят.
Стъпка 5. Изсипете цялата смес в подходяща тавичка. Поръсете с останалия пармезан и запечете във фурната за 15 мин. до получаване на златиста твърда коричка.
Важно! ФОРМАТА РЕГИНЕТИ е една от най-използваните форми на паста в Италия. Красива и много практична.
Името регинети произлиза от италианската дума Regina, която означава царица. Това е тип паста във формата на къдрава дантела, която е украсявала роклите на царските особи. Формата служи не само за декорация, но има иникална практическа стойност. Благодарение на неравните й ръбове, сосовете чудесно полепват по стените на пастата. Това е една от най-използваните форми на паста в Италия. В България е все още непозната. Повечето пасти под наша марка са с форма Регинети.
ДВУЦВЕТНИ ТАЛИАТЕЛИ С ТОФУ И ПЕСТО
Време на готвене: 20 мин.
Порции: за 4 човека
Калорийна стойност за 1 порция: 270 Kcal
Необходими продукти:
1 пакет талиатели с куркума и спанак или талатели с куркума и червено цвекло
1/4 чаша зехтин + 2 с.л.
2 чаши мляко
2 с.л. сос песто
1 пакет твърдо тофу, изцедено и нарязано на кубчета
сол и черен пипер на вкус
200 г пресни гъби, едро нарязани
1 чаша нарязани черни маслини
1 с.л. каперси
1/4 чаша настъргано сирене пармезан
1 стрък пресен босилек
Метод на приготвяне:
Стъпка 1: Сварете пастата според указанията на опаковката . Нашите талиатели се варят за 4 мин.
Стъпка 2. В средно голяма купа смесете 1/4 чаша зехтин, млякото и сос песто. Разбъркайте добре.
Стъпка 3. Загрейте 2 с.л. зехтин в средно голям тиган на умерен огън. Поставете тофуто в тигана и подправете със сол и черен пипер. Запържете го от двете страни до равномерно зачервяване. Свалете от огъня и отцедете върху кухненска хартия.
Стъпка 4. Поставете нарязаните гъби в тигана и гответе около 5 мин. Добавете маслините, каперсите и 2 с.л. пармезан. Смесете с тофуто и песто соса и продължете готвенето за още 5 мин. Добавете пастата и разбъркайте добре, така че да се смесят всички аромати и вкусове.
Стъпка 5. Сервирайте като поръсите с останалия пармезан и босилек.
ПЕНЕ ОТ ПЪЛНОЗЪРНЕСТА СПЕЛТА С ФРЕНСКИ КРЕМ ОТ СУШЕНИ НА СЛЪНЦЕ ДОМАТИ
Необходими продукти за 4 порции
300 г пълнозърнеста паста пене от спелта
• 80 г фета сирене или Пармезан
• 1/2 бурканче крем от домати, сушени на слънце
• 1 скилидка чесън
• 4 с.л. зехтин
• листа босилек
• 1 щипка черен пипер
• сол
Стъпка 1 – в блендер миксирайте пюрето от домати със зехтин, чесън, черен пипер, босилек и щипка сол. Ако се получи гъст сос, добавете още зехтин
Стъпка 2 – сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я като оставите малко количество от водата.
Стъпка 3 – загрейте соса в подходящ тиган до завиране, така че за около минута да се смесят ароматите и го изсипете върху пастата. Разбъркайте добре
Стъпка 4 – сервирайте пастата топла, поръсена с Фета сирене или Пармезан
ФУСИЛИ ОТ ПРОСО С РИКОТА И БРОКОЛИ
Необходими продукти:
За 4 порции
300 г сирене Рикота
3 с.л. зехтин
1 пакет фусили от просо
1 връзка/букет броколи
4 скилидки чесън, нарязани на филийки
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/8 ч.л. бял пипер по желание
1/4 чаша готварска сметана
сок от 1/2 лимон
1/2 чаша настърган пармезан
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Стъпка 1. В средно голяма купа смесете 1 чаена чаша сирене рикота, 1 с.л. зехтин, 1/8 ч.л. бял пипер и 1/8 ч.л. сол. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна гладка смес. Ако е необходими добавете още малко зехтин. Оставете настрани за гарниране на готовото ястие
Стъпка 2. Сварете пастата според указанията на опаковката. Отцедете я като оставите малко от водата.
Сложете броколите във вряща подсолена вода за 3-4 мин. докато омекнат. Отцедете водата.
Стъпка 3. В тиган загрейте останалия зехтин на средна температура. Запържете чесъна до прозрачност. Добавете индийското орехче и оставете да се смесят ароматите за около 1 мин. Отстранете тигана от огъня и добавете останалата рикота, лимоновия сок, сметаната и сол на вкус. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. Добавете пастата и броколите като смесите всичко добре.
Стъпка 4. Оставете пастата за 4-5 мин. да поеме ароматите и вкусовете на соса. Сервирайте, поръсена с пармезан и крема от стъпка 1.
Коментарите са затворени