Необходими продукти:
180 г брашно (може да използвате бяло пшенично брашно или да го заместите 100% с пълнозърнесто, овесено, брашно от елда, ориз и др. Може да комбинирате 50% бяло брашно с 50% друго по Ваш избор. Ако решите да използвате ядкови брашна – от шам фъстък, лешник, кедрови ядки и др, препоръчваме да ги използвате 30-50% спрямо бялото брашно)
3 бр. яйца
5 г бакпулвер (1/2 пакет)
50 г краве масло
1 пръчка ванилия или ванилия на прах
500 мл прясно мляко
Щипка сол и 1 ч.л. захар (ако желаете палачинките да са сладки)
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото заедно с маслото, ванилията и захарта.
2. Сложете в дълбока купа брашното, бакпулвера, щипка сол и яйцата. Разбъркайте с миксер до получаване на хомогенна смес.
3. Постепено добавете към сместа затопленото мляко с разтопеното в него масло като преди това отстраните пръчката ванилия. Разбърквайте с миксер, за да избегнете образуването на бучици.
4. Изпържете палачинките в предварително нагорещен тиган с незалепващо покритие на висока температура. Пържете от двете страни за кратко време до получаване на златист цвят на палачинките.
5. Сервирайте палачинките с шоколад, сметана и плодове по избор. Или с вкусни гурме комбинации от мед с кафе, мед с кардамон, мед с лешници или мед с канела.
Bon appétit 🙂
Коментарите са затворени