ЛЕГЕНДАРНАТА СУПА С ТРЮФЕЛИ НА ПОЛ БОКЮЗ – Иконата На Френската Съвременна Кухня И Най-Обичаният Готвач В Света.
Наскоро светът загуби най-обичания си и уважаван майстор готвач – французинът Пол Бокюз. Той доведе класическото кулинарно френско изкуство до съвършенство и остана завинаги в историята със своите иновативните подходи към храната и високото й качество.
Ето и рецептата за неговата, известна в цял свят супа от трюфели, наречена с инициалите на тогавашния президент на Франция Валери Жискар д’Естен (V.G.E). Тази супа все още се поднася на гостите на Елисейския дворец.
СУПА С ТРЮФЕЛИ VGE ПО РЕЦЕПТАТА НА ПОЛ БОКЮЗ
Порции: за 4 човека
Време за подготовка: 30 мин
Време за готвене: 30 мин.
Подходящо вино: Bollinger R.D. 1990 шампанско, реколта Frédéric Émile Riesling от 2001 г., или шери.
Необходими продукти:
2 чаши (500 ml) пилешки бульон
150 гр пилешки гърди без кожа
сол
100 гр целина
100 гр. моркови
8 бр. гъби с диаметър около 3 см
80 г пресни трюфели
60 мл бял френски вермут Noilly Prat
60 гр сварен гъши или патешки черен дроб (фоа гра)
250 гр бутер тесто
1 яйчен жълтък
Метод на готвене:
Загрейте фурната на 200 ° C
Сложете бульона в дълбока тенджера и го оставете да заври.
Осолете пилешките гърди и ги добавете към бульона. Оставете да къкри около 6 мин. Отстранете месото и оставете бульона настрани.
Обелете морковите и целината и ги нарежете на кубчета.
Нарежете гъбите на дебели филийки, а филийките на лентички, след което разрежете лентичките на две. Смесете ги с целината и морковите
Нарежете трюфелите във вертикални филийки.
Качеството на трюфелите е от изключително значение за тази супа. Ако е възможно, изберете пресни трюфели. Извън сезона на трюфелите, използвайте консервирани. Ако изберете консервирани, използвайте 30 г за порция вместо 20 г. пресни трюфели.
Пригответе 4 еднакви порцеланови купи с вместимост 250 – 300 мл.
На дъното на всяка купа сложете по 1 с.л. вермут Noilly Prat и по 1 с.л. от нарязаните целина, моркови и гъби.
Нарежете пилешките гърди на филийки, а филийките на две и поставете по 1 парче във всяка купа. По същия начин разпределете и трюфелите в купите. Залейте 4те купи с бульон, така че да остане около 2 см свободно пространство до ръба на всяка купа.
Разстелете бутер тестото на гладка повърхност и оформете 4 кръга с диаметъра на порцелановите купи + 3 см. и ги изрежете с помощта на диск, чиния или купа.
Покрийте всяка купа с изрязан кръг от бутер тесто като леко притискате по ръба, така че да запечатите купата.
Разбийте яйчния жълтък с чаена лъжичка вода и щипка сол. Намажете с четка бутер тестото.
Поставете покритите с бутер тесто купи във фурната за 20 мин.
Извадете, когато са готови, изрежете внимателно с нож капачето от бутер тесто, така че просто да го отпечатите и сервирайте веднага.
Тази рецепта за супа е сравнително лесна, но много вкусна, ароматна и елегантна.
„Гозба, която е приготвена от великолепни продукти, просто не може да не се окаже сполучлива“ – Пол Бокюз
Коментарите са затворени