- ?нтересът към био производство започва през 1940 г като отговор на Зелената революция. През този период значително се увеличава производството в хранителната индустрия заради употребата на синтетични пестициди, торове, развитието на генното инжинерство и технологиите. (g)
- Научните изследвания показват, че няма разлика в хранителните стойности на конвенционалните и био храните, както и в опасността от потенциални алергични реакции. (c)
- При взети проби за остатъци от пестициди изследвания сочат, че в 7% от био храните са открити такива в сравнение с 38% от конвенционалните храни. (e)
- Проучвания показват, че нивата на пестициди в проби от детска урина са значително по-ниски при деца, хранени само с органични храни (b)
- Ябълки, отглеждани по конвенциален начин се третират до 16 пъти с над 30 различни химикали. (g)
- Проучване показва, че хората могат да купуват био храна на базата на психологически ефекти. „Органичен“ или „Био“ на етикета може да промени възприятията за вкус, калории и стойност независимо дали храната е наистина био или не. (d)
- Конвенционалните плодове и зеленчуци като ябълки, целина, сладки чушки, праскови, ягоди, нектарини, грозде, спанак, маруля, краставици, домашни боровинки, картофи, зелен фасул, зеле, и др. са с най-високи нива на пестициди. (b)
- Най-ниски нива на пестициди са открити в конвенционално отгледаните лук, сладка царевица, ананаси, авокадо, зеле, сладък грах, аспержи, манго, патладжан, киви, пъпеш, сладки картофи, грейпфрут, диня и гъби (b)
- ?зследванията показват, че био мляко и конвенционално преработеното мляко имат сходни нива на хормони на растежа (b)
- За производството на 1 литър био мляко в сравнение с 1 литър конвенционално мляко са необходими 80% повече пасища, има потенциал за 20% повече принос към глобалното затопляне, допринася 70% повече за образуване на киселинен дъжд. (j)
- Биологичното отглеждане на крави отделя два пъти повече метан – газ, който е с 20 пъти по-мощен парников ефект от въглеродния диоксид (i)
- Един хектар земя, засадена с конвенционални картофи произвежда 2 ½ пъти повече картофи от същата земя, засадена с биологични картофи (i)
- Предимствата на био месото е, че съществува по-малък риск да се развият резистентни на антибиотици бактерии.(h)
- Миенето на плодовете и зеленчуците може да намали до известна степен остатъчните пестициди, но някои от тях се абсорбират във вътрешността на плодовете и зеленчуците. Обелването на кората им преди консумация може да намали също пестицидното съдържание, но и съдържанието на полезни хранителни вещества.(g)
- Яйцата, етикетирани като био, трябва да идват от биологично отглеждани кокошки. За да бъде отгледано едно пиле по биологичен начин, трябва да е хранено с минимум 80% био храна в продължение на 6 седмици преди да снесе яйцето. Биологично то отглеждане на пилета не трябва да се бърка със свободно отглеждани кокошки, които могат да бродят свободно и да ядат каквото си искат. Съгласно регламента за биологично отглеждане на пилета едно пиле живее върху площ от един квадратен метър (g)
- Производството на био мляко е най-бързо развиващия се сектор на пазара с напитки (g)
?зточници:
a Brown, Alice Elliot. “Can GMO Food Be Organic?” BC Blogcritics. April 3, 2011. Accessed: October 3, 2013.
b Boyles, Salynn. “Organic Food for Kids: Worth the Price?” WebMD. October 23, 2012. Accessed: October 3, 2013.
c Carroll, Linda. “Organic Food No Better than Conventional for Kids Pediatricians Say.” NBC News. October 22, 2012. Accessed: October 3, 2013.
d Eklund, Rachel, and Jenny Wan-chen Lee. “Organic Labels Bias Consumers Perceptions through the ?Health Halo Effect.’” Cornell University. Update October 14, 2013. Accessed: October 14, 2013.
e Enos, Deborah. “The Facts about Organic Foods.” Live Science. September 19, 2012. Accessed: October 3, 2013.
f “Fast Facts.” Whole Foods Market. 2013. Accessed: October 14, 2013.
g Gillman, Jeff. 2008. The Truth About Organic Gardening: Benefits, Drawbacks, and the Bottom Line. Portland, OR: Timber Press.
h Givens, D.I. 2008. Health Benefits of Organic Food: Effects on the Environment. CABI.
i Johnston, Rob. “The Great Organic Myths: Why Organic Foods Are an Indulgence the World Can’t Afford.” The Independent. May 2008. Accessed: October 14, 2013.
j Kahn, Mike. “Food Labeling: How To Identify Convention, Organic, and GMO Produce.” KQED. November 20, 2012. Accessed: October 14, 2013.
k “Organic? Don’t Panic.” The Economist. December 11, 2003. Accessed: October 14, 2013.
l Wilcox, Christie. “Mythbusting 101: Organic Farming > Conventional Farming.” Scientific America. July 18, 2011. Accessed: October 5, 2013.