За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Ядката кашу расте върху плод, наречен кашу-ябълка.

Вероятно и Вие сте от хората, които обичат кашу и знаете много за здравословните му ползи. Има, обаче, доста интересна информация около тази ядка, която всъщност е по-правилно да се нарече семе. Ето защо.

Кашуто е вечнозелено дърво, чиято родина е Бразилия, но вече отдавна се отглежда в Индия, Танзания, Мозамбик и Кения.

Истината е, че дървото е кашу, а плодът на дървото се нарича кашу-ябълка. Вкусната ядка, която толкова обичаме расте на върха на кашу-ябълката и е всъщност семето на плода. Интересен е фактът, че първо израстава кашу семенцето, а после се оформя кашу-ябълката. Преди да достигне до нас, кашуто преминава сложен процес на обработка. Самата кашу-ябълка е също толкова вкусна и ароматна, но обвивката й е изключително тънка и лесно ранима, което прави невъзможно транспортирането й. Може да се запази здрава до 24 часа на стайна температура, а в хладилник максимум 2 седмици. Ето защо много малко от нас са опитвали кашу-ябълка.

В страните, където се отглеждат кашу дървета от кашу-ябълката се правят сокове, сладка, брашно и др. Заслужава си, ако имате възможност да опитате този изключителен плод.

Сладкото, приготвено от кашу-ябълка е изключително ароматно и вкусно. Приготвя се чрез топлинна обработка на ниска температура в медни съдове за кратко време, за да се съхранят максимално хранителните стойности на кашу-ябълката, както и естествените й свежест и аромат.

Ако желаете да опитате сладко, приготвено от кашу-ябълка, препоръчваме да опитате това: 

Хранителни стойности за 100 г свеж плод кашу-ябълка

Протеини 0.101-0.162 g

Мазнини 0.05-0.50 g

Въглехидрати 9.08-9.75 g

Фибри 0.4-1.0 g

Калций 0.9-5.4 mg

Фосфор 6.1-21.4 mg

Желязо 0.19-0.71 mg

Каротин 0.03-0.742 mg

Тиамин 0.023-0.03 mg

Рибофлавин 0.13-0.4 mg

Ниацин 0.13-0.539 mg

Вит. С 146.6-372.0 mg

Здравословни ползи

Кашу – ябълката притежава антибактериални свойства и има доказан ефект при лечението на стомашни язви и гастрити, които обикновено се причиняват от бактериите от Нelicobacter pylori. Сокът й е богат на витамин С и антиоксиданти, поради което намира широко приложение в козметичната индустрия за производството на висококачествени кремове и шампоани.

Екстрактът от кашу-ябълка съдържа анакардна киселина, която е антиоксидант и е доказано, че ограничава ефекта на пигментацията при стареенето и унищожава ракови клетки. Плодът на дървото кашу се използва за лечение на млечните жлези и проблеми с устната кухина. В Амазонка хората използват чай, приготвен от кора и сок от кашу-ябълка за хронична дизентерия и като средство против диария. Кашу-ябълката повлиява благоприятно болки при ревматизъм и невралгия.

Leave your thought