Гурме десерт с шамфъстък на паста и какао

Рецепта за изключително вкусен и много изискан суров гурме десерт за ценителите. Без захар и топлинна обработка. Подходящ за вегани.

Необходими продукти за приготвяне на 2 бр. десерти

За смес 1

50 г фурми без костилки

10 г стафиди

30 г сурови бадеми

10 г фини овесени ядки

5 г сурово какао на прах

За смес 2 

90 г сурово кашу

30 г шамфъстък на паста

20 г суров пчелен мед

За смес 3

30 г фъстъчено масло (неподсладено)

30 г суров пчелен мед

1/2 ч.л. чай от матча на прах (по желание)

2 ч. л. суровo какао на прах

За декорация

5 г натрошен шамфъстък

Начин на приготвяне

  1. Приготвяне на Смес 1: В блендер смесете фурмите, стафидите, бадемите, овесените ядки и 5 г какао на прах до лепкава паста.
  2. Приготвяне на Смес 2: В блендер смелете ядките кашу на фин прах. Добавете пастата от шамфъстък и 20 г мед. Разбъркайте до хомогенна лепкава смес. Оставете настрани.
  3. Необходими са Ви 2 малки ринга с диаметър около 10-12 см. На дъното на всеки ринг нанесете слой от какаовата Смес 1. Като втори слой нанесете Смес 2. Поставете във фризера за около един час.
  4. Извадете от фризера и отстранете ринговете.
  5. Смес 3: Смесете 30 г мед с фъстъченото масло, чай от матча и суровото какао. Разделете сместа на две равни части и я нанесете в/у двата десерта. 
  6. Най-отгоре декорирайте с натрошен шамфъстък

Ако не разполагате с малки рингове, може да направите един десерт в по-голям ринг и да го нарежете на парчета.

Продукти, които препоръчваме да използвате в рецептата:

Средиземноморски суров пчелен мед
Био шамфъстък на паста

Leave your thought