Свински медальони с френски гъбен сос Морел (Смръчкула)

Фантастично вкусна гурме рецепта за медальони от свинско бон филе с френски гъбен сос от гъби Морел, по-известни у нас под името Смръчкула, сметана и коняк. Наситеният, дървесен аромат и превъзходен вкус на гъбите Морел подхождат чудесно както на свинско, така и на телешко месо.

Рецепта за 3 порции. 

Готвене: на тиган (препоръчваме да използвате тиган от неръждаема стомана)

Време за подготовка: 15 мин.

Време на готвене: 20 мин.

Необходими продукти:

600 г свинско бон филе

2-3 с.л. Масло от гроздови семки (То е по-леко и без аромат, който да повлияе върху другите аромати на ястието)

Сол  и прясно смлян микс от бял и черен пипер

190 г (1 буркан) готов Гъбен сос Морел  

1 глава кромид лук или шалот

6 стръка пресен градински чай

10 г сушени гъби Морел (Смръчкула) по желание 

Стъпка 1 – Подготовка на месото

Почистете бон филето от ципата и отстранете всички мазнини. Нарежете го на медальони с дебелина около 2 – 2,5  см. Поставете медальоните върху равна повърхност и ги натиснете с длан, за да се поизтънят леко и повърхността им да се заглади.

Стъпка 2 – Готвене на месото

Овкусете всяко парче поотделно като поръсите всяка от страните със сол и пипер на вкус.

Загрейте тиган от неръждаема стомана на средно висока температура. Когато тиганът е достатъчно загрят, добавете маслото от гроздови семки и овкусеното месо. Намалето температурата на котлона до средно ниска.

Гответе месото като на всяка минута го обръщате в тигана до пълното му приготвяне. Отнема около 6-7 мин. в зависимост от индивидуалните предпочитания.

Забележка! Препоръчваме да оставите месото леко розово по краищата, за да бъде крехко в края на целия процес по приготвяне на ястието.

Покрийте готовото месо с фолио, за да запази топлината и го оставете настрани.

Стъпка 3 (по желание)

Ако ще използвате сушени гъби Морел, накиснете ги в топла вода за 15 мин. Може да използвате всякакви други сушени гъби за това ястие.

Когато омекнат, извадете ги от водата и ги нарежете на дребно. Оставете настрана.

Стъпка 4 – Приготвяне на соса

Загрейте отново тигана, в който пържихте месото, на средна температура. Проверете дали има достатъчно мазнина, ако не, добавете още малко масло от гроздови семки.

Нарежете лука на дребно и сотирайте заедно със сушените гъби (по желание) и градинския чай, докато лукът омекне и добие златист цвят.

Добавете готовия гъбен сос Морел и разбъркайте добре. Оставете да къкри на средна температура докато леко се сгъсти. Отнема около 3-4 мин. Ако желаете сосът да е по-гъст, оставете да къкри за по-дълго време до получаване на желаната консистенция.

Стъпка 5 – Сервиране на ястието

Поставете месото обратно в тигана със соса. Обърнете го няколко пъти в соса, така че да поеме ароматите и се смесят вкусовете. 

Поставете месото в подходяща чиния и го полейте със соса.

Сервирайте веднага.

Bon appétit 🙂

Препоръчваме да използвате следните продукти, включени в рецептата:

Гъбен сос Морел, 190 г
Масло от гроздови семки 100% – студено пресовано, 250 мл
Бял и черен пипер от Прованс, на зърна в мелничка

Повече информация за нас и продуктите може да откриете на нашия сайт тук: https://gourmanic.bg

или като кликнете върху снимките на продуктите.

!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите онлайн (кликнете върху продукта, който желаете) или директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.

Leave your thought