За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Пол Бокюз – Иконата на френската съвременна кухня и най-обичаният готвач в света.

ЛЕГЕНДАРНАТА СУПА С ТРЮФЕЛИ НА ПОЛ БОКЮЗ – Иконата На Френската Съвременна Кухня И Най-Обичаният Готвач В Света.

Наскоро светът загуби най-обичания си и уважаван майстор готвач – французинът Пол Бокюз. Той доведе класическото кулинарно френско изкуство до съвършенство и остана завинаги в историята със своите иновативните подходи към храната и високото й качество.

Ето и рецептата за неговата, известна в цял свят супа от трюфели, наречена с инициалите на тогавашния президент на Франция Валери Жискар д’Естен (V.G.E). Тази супа все още се поднася на гостите на Елисейския дворец.

СУПА С ТРЮФЕЛИ VGE ПО РЕЦЕПТАТА НА ПОЛ БОКЮЗ

Порции: за 4 човека

Време за подготовка: 30 мин

Време за готвене: 30 мин.

Подходящо вино: Bollinger R.D. 1990 шампанско, реколта Frédéric Émile Riesling от 2001 г., или шери.

Необходими продукти:

2 чаши (500 ml) пилешки бульон

150 гр пилешки гърди без кожа

сол

100 гр целина

100 гр. моркови

8 бр. гъби с диаметър около 3 см

80 г пресни трюфели

60 мл бял френски вермут Noilly Prat

60 гр сварен гъши или патешки черен дроб (фоа гра)

250 гр бутер тесто

1 яйчен жълтък

Метод на готвене:

Загрейте фурната на 200 ° C

Сложете бульона в дълбока тенджера и го оставете да заври.

Осолете пилешките гърди и ги добавете към бульона. Оставете да къкри около 6 мин. Отстранете месото и оставете бульона настрани.

Обелете морковите и целината и ги нарежете на кубчета.

Нарежете гъбите на дебели филийки, а филийките на лентички, след което разрежете лентичките на две. Смесете ги с целината и морковите

Нарежете трюфелите във вертикални филийки.

Качеството на трюфелите е от изключително значение за тази супа. Ако е възможно, изберете пресни трюфели. Извън сезона на трюфелите, използвайте консервирани. Ако изберете консервирани, използвайте 30 г за порция вместо 20 г. пресни трюфели.

Пригответе 4 еднакви порцеланови купи с вместимост 250 – 300 мл.

На дъното на всяка купа сложете по 1 с.л. вермут Noilly Prat и по 1 с.л. от нарязаните целина, моркови и гъби.

Нарежете пилешките гърди на филийки, а филийките на две и поставете по 1 парче във всяка купа. По същия начин разпределете и трюфелите в купите. Залейте 4те купи с бульон, така че да остане около 2 см свободно пространство до ръба на всяка купа.

Разстелете бутер тестото на гладка повърхност и оформете 4 кръга с диаметъра на порцелановите купи + 3 см. и ги изрежете с помощта на диск, чиния или купа.

Покрийте всяка купа с изрязан кръг от бутер тесто като леко притискате по ръба, така че да запечатите купата.

Разбийте яйчния жълтък с чаена лъжичка вода и щипка сол. Намажете с четка бутер тестото.

Поставете покритите с бутер тесто купи във фурната за 20 мин.

Извадете, когато са готови, изрежете внимателно с нож капачето от бутер тесто, така че просто да го отпечатите и сервирайте веднага.

Тази рецепта за супа е сравнително лесна, но много вкусна, ароматна и елегантна.

„Гозба, която е приготвена от великолепни продукти, просто не може да не се окаже сполучлива“ – Пол Бокюз

Leave your thought