За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Месо с характер – вкусни гурме рецепти

Коя Храна Е Гурме? – С Високо Качество, Прецизно Приготвена, Артистично И Красиво Поднесена…., Здравословна За Тялото И Душата.

Гурме кухнята се свързва със сложно приготвени и сервирани ястия. В нашия блог ще селектираме възможно най-лесните за приготвяне рецепти от френската и италианската кухня. Рецепти с перфектен вкус и богат аромат, за да се насладите не само на майсторските си умения, а и на ястията с цялото им очарование от вкусове и хармония от аромати.

ПИЛЕШКО С ЛИМОНОВ КОНФИТ

По рецепта на френския шеф готвач Joël Robuchon от готварската му книга за рецепти с индийски нюанси.

Време за подготовка: 15 мин.

Време за готвене: 10 мин.

Ниво на трудност: Лесна за изпълнение

Порции: за 4 човека

Необходими продукти:

2 бр. големи пилешки гърди

1 глава лук

1 с.л. зехтин

1 скилидка чесън

1 с.л. лимонов конфит 

4-5 бр. шафранови близалца

1 с.л. пресен нарязан кориандър

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете пилешките гърди на дребно. Овкусете ги със сол и черен пипер.
  2. Обелете и нарежете на дребно лука и чесъна.
  3. Загрейте зехтина на висока температура в тиган за пържене и сотирайте пилешкото за около 2 мин. След това намалете температурата, добавете шафрана, нарязаните лук и чесън, лимонов конфит и нарязания кориандър. Продължете да готвите още 3-4 мин. докато лука омекне и се смесят всички аромати.
  4. Украсете с клончета пресен кориандър, резенчета лимон и сервирайте веднага.

ТЕРИН ОТ АСПЕРЖИ С ПИЛЕШКО И СОЛ С ТРЮФЕЛИ, ПРИДРУЖЕНО ОТ ЛЕШНИКОВО ПЕСТО С EСТРАГОН

 

Терин е типично френско ястие. Името му идва от съда, в който французите го приготвят. Плитък съд за печене, обикновено с правоъгълна форма с капак.

Приготвянето на вкусен терин изисква време, но пък е много вкусен и здравословен.

Необходими продукти

1 връзка зелени аспержи

3 средно големи яйца

20 мл готварска сметана

100 г пресен грах

300 г пилешки гърди

Сол с трюфели и черен пипер

За песто от лешници с естрагон:

30 г лешници

50 г естрагон

15 г настърган пармезан

1 скилидка чесън обелена

60 мл зехтин

Сол обикновена

Начин на приготвяне

Сварете аспержите в достатъчно количество подсолена вода за около 7-15 мин в зависимост от размера им.

След като ги сварите, веднага ги потопете в ледена вода, за да запазят цвета си. Отцедете и оставете настрани.

Сварете пресния грах за около 20 мин. в подсолена вода. Отцедете и оставете настрани. Ако нямате пресен, може да използвате готов от консерва.

Загрейте фурната на 180 ° С.

Нарежете пилешкото месо на малки парченца и поставете в купа. Добавете яйцата, сметаната, сол с трюфели и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.

Ако не разполагате със специален съд, наречен терин, може да използвате тава от иенско стъкло, която да покриете с алуминиево фолио. Най-добре тавата да има капак.

Намаслете основата на тавата и подредете половината от аспержите както е показано на снимката. Покрийте с пилешката смес, поръсете с половината количество грах и покрийте с останалата част от аспержите.

Поставете тавата или терина в друг по-голям съд, за да имате възможност да печете на водна баня около 40 мин.

След като ястието е готово, оставете да се охлади за около 2 часа.

Междувременно пригответе пестото.

В блендер смелете лешниците и след това постепено добавете и останалите въставки. Добавяйте зехтин до получаване на желаната консистенция.

Сервирайте добре охладения терин с песто от лешници и естрагон.

Ще останете безкрайно очаровани от страхотния аромат и приказен вкус на тази френска рецепта за терин.

МАРИНОВАНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ В ОЦЕТ С 45% ПУЛПА ОТ СВЕЖИ ПЛОДОВЕ МАНГО и МАНГО САЛСА

Фантастична комбинация от сладостта и аромата на манго с киселия вкус на френски винен оцет. Придава страхотен вкус на солени ястия – салати, бяло месо, риба.

Месните ястия се превръщат в неотразими кулинарни шедьоври със сладко кисел вкус и свеж апетитен аромат. Маринованите в зехтин и оцет с пулпа от манго меса са толкова вкусни, че никой ценител на класната гурме храна не би им устоял.

Съставки за маринатата

3 супени лъжици оцет с 45% пулпа от свежо манго           

1,5 с. л. зехтин екстра върджин АОР Крит

Щипка сол

Щипка черен пипер

2 пилешки гърди

Съставки за салса с манго

1/2 манго

2 бр. зрели домати

1/2 парче краставица

1 ч.л. червен пипер Espelette AOP

2 с. л. нарязан кориандър

2 с. л. оцет с 45% пулпа от манго

1 с.л. зехтин екстра върджин АОР Крит

Щипка сол

шипка черен пипер

Начин на приготвяне

  1. Смесете всички съставки за марината. Потопете пилешките гърди като направите в тях няколко разреза, така че месото хубаво да попие от маринатата.Покрийте и оставете да престои най-малко 30 минути.
  2. Сложете всички съставки в купа заедно с подправките, солта и оцета от манго. Смесете добре и оставете да престои докато приготвяте останалата част от рецептата.
  3. Извадете пилешките гърди от маринатата и ги запържете на висока температура от двете страни за около 4 мин. всяка. в зависимост от дебелината на месото.
  4. Сервирайте пилето със салсата. Може да поръсите допълнително с няколко капки оцет с пулпа от манго и пресен кориандър. Може да добавите и ориз басмати по желание.

ГЪБИ С ОХЛЮВИ В МАСЛО С ЧЕСЪН

Необходими продукти:

20 бр гъби печурки (бели или кафяви) средно големи

20 бр охлюви (консервирани в масло и чесън)

2 глави лук

4 скилидки чесън

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка кресон

80 г фина галета

120 г меко масло + 1 копче за готвене

сол

черен пипер Виетнам

Метод на приготвяне:

1. Измийте гъбите под струя вода и отстранете пънчетата им изцяло. Задушете ги в маслото с 10 мл вода, докато течността напълно се изпари. Отцедете и оставете настрани.

2. Обелете чесъна и лука и ги нарежете на ситно. Измийте магданоза и кресона, подсушете ги и ги оставете да изсъхнат, след което ги нарежете на ситно. Разбийте 120 грама омекотена масло с помощта на шпатула, за да се получи гладка консистенция.

3. Добавете чесъна, лука, магданоза и кресона, нарязани на ситно. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко добре.

4. Изсипете кутията с охлюви в тенджера и подгрейте.

5. Загрейте фурната на 180 ° С. Подредете гъбите в тава за печене. Във всяка гъба поставете по 1 охлюв и по една лъжица от сместта масло с подправки, а най-отгоре поръсете с галета.

6. Печете 5 мин докато галетата придобие златист цвят и сервирайте веднага.

ТЕЛЕШКО СЪС СОС ОТ МЕДЕНА ГОРЧИЦА

Време на приготвяне: 25 мин.

Готвене: 1 ч. и 10 мин.

Общо време:  1 ч. и 35 мин.

Необходими продукти за 4 порции:

1 кг телешко месо, нарязано на едри кубчета

250 г пресен лук

сок от 1 лайм

1/2 литър пилешки бульон

2 с. л. сос горчица с мед

пресято брашно за поръсване на телешките кубчета,

масло

сол

черен пипер

Стъпки на приготвяне:

Стъпка 1. Поръсете кубчета месо равномерно с брашното.

Стъпка 2. Поставете ги в тенджера с малко масло и подправете със сол и черен пипер на вкус. Гответе на умерен огън.

Стъпка 3. Нарежете лука на дребно и го добавете в тенджерата. Разбъркайте добре и оставете леко да се задуши. Добавете лимоновия сок и разбъркайте.

Стъпка 4. Добавете пилешкия бульон. Похлупете тенджерата и оставете да къкри за около 1 час като разбърквате периодично.

Стъпка 5. Ако е необходимо добавете още малко бульон, за да предотвратите залепването на месото по дъното на тенджерата.

Стъпка 6. Когато месото е вече добре сварено в бульона и течността се е почти изпарила, добавете соса от горчица с мед и разбъркайте добре, така че да се смесят всички аромати.

Стъпка 7. Отстранете от котлона. Оставете ястието леко да се охлади и сервирайте.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ С КИНОА, ЯДКИ И ПЮРЕ ОТ ШАМ ФЪСТЪК

Необходими продукти:

1 бр. малко пиле

300 г киноа

10 г жълто Къри на паста

120 г шам фъстък

120 г овесени ядки

120 г бадеми

120 г тиквени семки

20 г  пудра захар

40 г яйчен белтък

40 г пюре от шам фъстък

1 г сол

червен и черен пипер

зехтин екстра върджин

16 г вода

5 г пюре от лимони

кубчета захаросани лимонови кори

Стъпки на приготвяне:

Стъпка 1: Приготвяне на пилето

Измийте пилето и попийте водата по него с кухненска хартия. Овкусете го със сол, черен и червен пипер на вкус. Изпечете го на умерена температура в тавичка със зехтин и малко вода. Пече се за малко повече от час.

Стъпка 2. Приготвяне на киноа

Сварете киноа 300 г във вряща подсолена вода в продължение на 6 минути, след което я охладете. Сотирайте я в тенджера с 10 г зехтин и жълтото къри на паста. След това добавете към готовата киноа сол и 5 г пюре от лимони, както и кубчетата захаросан лимон. Разбъркайте, така че да се смесят ароматите.

Стъпка 3. Приготвяне на мюсли

Смесете в купа 120 г шам фъстък – нарязан, 120 г фини овесени ядки, 120 г бадеми – нарязани, 120 г тиквени семки – натрошени, 20 г пудра захар и 40 г яйчен белтък. Изсипете сместта в тава и поставете във фурната на 160 С за 7 минути.

Стъпка 4. Начин на аранжиране

Върху плоска чиния, в която ще сервирате, разнесете със шпатула пюрето от шам фъстък по средата на чинията. Сложете изпеченото мюсли върху разнесеното пюре, а върху мюслито приготвената киноа. Най-отгоре в средата поставете пилето. За финален завършек полейте пилето със соса от тавичката, в която е печено и няколко капки истински балсамов оцет от Модена.

Може да украсите с ананас или диня от консерва или пък сушени плодове, като поставите парченца в двата края на така приготвеното пиле.

ТЕЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С КРЕМ ОТ МАНАТАРКИ

Необходими продукти

1 и 1/2 с.л. зехтин екстра върджин AOP Крит

4 телешки пържоли по 150 г

1 глава червен лук

150 г гъби, нарязани на филийки

1/2 чаша червено вино

2 с.л. крем от манатарки

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина на средна температура. Овкусете пържолите със сол и черен пипер. Запържете ги в сгорещената мазнина за около 30 сек. от всяка страна. Поставете ги в чиния и ги завийте с фолио, за да ги запазите топли.

2. Запържете лука и гъбите за около 5 мин. докато омекнат.

3. Добавете виното. Оставете да къкри 2-3 мин. на по-ниска температура докато изври течността. Добавете крема от манатарки. Оставете да къкри за още 3-5 мин на малко по-висока температурата.

4. Разпределете пържолите в чинии и ги полейте с готовия сос.

5. Сервирайте с листа от свежа салата.

ТАЛИАТЕЛИ С ПИЛЕШКИ ГЪРДИ И КРЕМ ОТ МАНАТАРКИ

Необходими продукти:

1 пакет паста (талиатели с яйца)

1 чаша готварска сметана

2 ч.л. крем от манатарки

2 бр. пилешки гърди, нарязани на кубчета

1 глава лук, наразана на дребно

3 скилидки чесън

1 връзка пресен спанак

сол и черен пипер

Пармезан сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пастата според указанията на опаковката
  2. Междувременно, на средна температура запържете лука и чесъна до омекване заедно с пилешкото месо.
  3. Когато месото е готово, добавете готварската сметана и крема от манатарки. Оставете да заври и добавете сол и черен пипер на вкус.
  4. Добавете спанака и гответе докато омекне
  5. Добавете отцедената паста и разбъркайте. Отстранете от котлона.
  6. Поръсете с пармезан и сервирайте.

СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ СЪС СОС ОТ ФРЕНСКА ГОРЧИЦА С МАНГО И БАЛСАМОВ ОЦЕТ

Време за приготвяне: 25 мин.

Порции: 4 бр.

Необходими продукти:

4 свински пържоли

¾ ч.л. сол

½ ч.л. черен пипер от Виетнам

2 с.л. зехтин Екстра Върджин АОР Крит

1-2 глави лук нарязани на дребно

2 с.л. масло без сол

½ чаша пилешки бульон безсолен

¼ чаена чаш френска горчица с манго и балсамов оцет

2 с.л. сметана за готвене

2 ч.л. балсамов оцет от Модена-4 листа

Начин на приготвяне:

Поставете решетката за печене в средата на фурната и загрейте на 170 С.

В по-голям тиган със средна дълбочина загрейте зехтина с маслото.  Подсушете пържолите и ги поръсете със сол и черен пипер на вкус. Запържете ги в сгорещената мазнина от двете страни за около 8 мин. до получаване на кафява коричка.

Прехвърлете пържолите в тава за печене и ги поставете във фурната за около 5 мин. без да ги покривате. След като ги извадите от фурната, завийте с фолио тавата и ги оставете да престоят 5 мин.

Междувременно, запържете нарязания лук в тигана с мазнина, в който запържихте пържолите. Разбърквайте докато омекне за около 3-5 мин. Добавете пилешкия бульон и пържолите от тавата заедно със соса, който са пуснали по време на печене. Разбъркайте добре като обръщате пържолите от двете страни за около 2 мин.

Добавете горчицата, сметаната и балсамовия оцет. Оставете да къкри докато соса се сгъсти за около 3 мин.

Leave your thought