За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Масло от гроздови семки – полезно или не?!

Ако не сте сигурни с какво олио да готвите и сте загубени в многото информация и маркетингови трикове, с които ни заливат фирмите производители, имате право. И не сте само Вие.

Разнообразието от масла е много голямо и информацията за тях доста объркваща. Всички говорят за начини на пресоване на маслата, точки на димене, идеални температури на готвене и т.н. Въпросът е там – дали има или няма идеално масло/олио за готвене, което да е напълно полезно за нашето здраве.

Най-използваните мазнини в кухнята са слънчогледовото олио и зехтина. Ще ги сравним с маслото от гроздови семки.

Всички знаем, че маслата са богати източници на ненаситени мастни киселини (Омега 9, Омега 6 и Омега 3), които са изключително важни за човешкото здраве.

Колко от тях се съдържат в маслото от гроздови семки, слънчогледовото олио и зехтина вижте  в Таблица 1.

вид наситени % мононенаситени* % полиненаситени** %
Масло от гроздови семики 10 16.84 73.12
Слънчогледово олио 10.79 20.42 68.80
Зехтин екстра върджин 14.19 74.99 10.82
Зехтин върджин 14.19 74.99 10.82

* Омега-9

** Омега-6 и Омега-3

Олиото от гроздови семки съдържа всички здравословни нутриенти както зехтина. Съдържа мононенаситени мастни киселини (Омега 9), но много повече полиненаситени мастни киселини като Омега-6 и Омега-3. Те могат да са изключително полезни, тъй като действат противовъзпалително, оказват благоприятно влияние на хормоните, здравето на мозъка и сърцето, тъканите и т.н., но в правилните дози. От друга страна високите нива на консумация на полиненаситени мастни киселини могат да окажат и странични ефекти, при хора, които поемат твърде много от тях с други храни и хранителни добавки.

Вероятно всички сме наясно, че ‘добрите мазнини’ са от съществено значение за цялостното здраве, тъй като всяка клетка на тялото се нуждае от мастни киселини, за да изгради своя външен защитен слой. Някои мазнини като Омега-3 спомагат за намаляване на възпаленията, причиняващи заболявания.

Хранителни стойности на Маслото от Гроздови семки в сравнение със зехтина-маслиново масло и слънчогледовото олио.

Всички те имат по 884 kcal в 100 г

Една супена лъжица олио от гроздови семки съдържа:

мазнини – 14 г (подробности вижте в Таблица 1 по-горе)

120 калории

9 мг витамин Е (19 % от НДП)

Точно както е и при другите растителни масла (например, царевица, шафран, соево, слънчогледово или рапично масло). Mаслото от гроздови семки е здравословно, тъй като съдържа ненаситени мазнини и известно количество витамин Е, който се свързва с по-ниските нива на холестерола, подобрява здравето на сърцето  и т.н. Ето защо се счита, че това олио е полезно и е добър избор.

КАК И КОГА МАСЛОТО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ Е ПОЛЕЗНО

Недейте да мислите, че ако използвате масло от гроздови семки, не трябва да ядете грозде. В прясното грозде има разнообразие от витамини, които в маслото от гроздови семки липсват като вит.С, витамин К и т.н.

И колкото и някои хора да сa против готвенето с масло от гроздови семки, мнението им е повлияно от нечия маркетингова стратегия.

Както видяхте от изложените данни по-горе защо да е добре да готвим със слънчогледово олио, пък да не е с масло от гроздови семки. Всичко е въпрос на правилна преценка и възможности, както и на познанията, които имаме за правилната употреба на маслата. Истината е в това как трябва да се използват и правилно да се съхраняват.

Ето няколко случаи, в които е добре да готвим с масло от гроздови семки:

1. Много високи нива на ОМЕГА-6 мастни киселини, особено линолова к-на

Както посочва Медицинския център към Мерилендския университет “има няколко различни вида Омега-6 мастни, киселини”. Високите нива на Омега-6 се набавят от растителните масла, които обикновено включват високи нива на линолова к-на (LA). Линоловата к-на се превръща с гама-линолова к-на (GLA) след храносмилането, която може да има защитни функции в организма. GLA може да намали високите нива на холестерол и възпаленията в някои случаи, особено, когато се превърне в още една молекула, наречена DGLA.

Едно научно изследване, публикувано в International Journal of Food Science and Nutrition  (Научно Международно издание за храните и хранененто) показва, че в сравнение с другите растителни масла като слънчогледово олио, консумацията на масло от гроздови семки е много по-полезна за намаляване на възпаленията и инсулиновата резистентност при наднормено тегло или затлъстяване при жените.

Съгласно хроматографични тестове, химическия състав на олиото от гроздови семки се състои от:

линолова к-на – 65%

линоленова – 1.5%

олеинова – 17%

палмитинова 8%

стеаринова 4.4 %

арахидонова 0.6%

Най-важна е линоловата к-на, която е в много голям процент. Тя е от съществено значение за организма, тъй като не може да я произведе самостоятелно.

2. Добър източник на витамин Е

Маслото от гроздови семки съдържа витамин Е, който е много силен антиоксидант. Количеството на Витамин Е е два пъти по-голямо от това във зехтина. Съдържанието на  Витамин Е е важно да се отбележи, защото той е добър консервант, забавя процеса на окисляване на растителните масла и дори по принцип те да оксидират, витамин Е спасява положението

3. Не съдържа транс мазнини

За това кое съотношение на мастни киселини е полезно и кое не е, е доста спорен и все още не доказан въпрос. Но относно трансмазнините, вече е доказано, че не са полезни и причиняват много заболявания на организма.

4. Има висока точка на горене/димене 

Таблица за точките на горене/димене на най-използваните масла

Вид Точка на горене Начин на използване
Масло от гроздови семки 216 °C печене, сотиране, пържене
Слънчогледово олио (рафинирано) 227 °C печене, варене
Зехтин екстра върджин 160 °C варене, овкусяване на ястия
Зехтин върджин 216 °C варене

5. Изключително леко, без аромат и с неутрален вкус. Подходящо за използване в сладкарски изделия – кекс, мъфини и др. Не променя вкуса и аромата на ястията, запазва сладкарските изделия свежи и меки за по-дълго време.

В маслото се съдържат и най-ценните съставки на гроздето – полифенолите. Те предпазват клетките ни от свободните радикали и имат противоракови свойства.

6. Маслото от гроздови семки е популярно не само в кулинарията, но и в козметичните грижи. То създава естествена защита на кожата от ултравиолетовите лъчи, стимулира производството на колаген и бързо попива в кожата. Затова можете да използвате както в домашните си маски, така и да го добавите към слънцезащитното си олио.

КОГА МАСЛОТО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВРЕДНО

  1. Когато се съхранява неправилно. Във физическите магазини не е гаранция, че маслото от гроздови семки, както и другите масла включително зехтин и слънчогледово олио, е предпазено от директна слънчева светлина и по-високи от нормалните температури на съхранение. Опаковката на продуктите е също изключително важна – задължително стъклена.
  2. Тъй като течните растителни масла са богати на ненаситени мастни киселини, които оксидират при неправилно съхранение и употреба, а това ги превръща в токсични за организма, нито едно течно олио или масло не е подходящо за дълбоко пържене. Самият процес на пържене превръща храната във вредна. Ако все пак решите да използвате този метод на готвене, правете го с пречистеното масло гхи или чисто кокосовото масло без примеси, които обикновено търговците избягват да упоменават на етикетите на проуктите.

Готвенето с масло от гроздови семки е полезно и приготвената с него храна е много вкусна, но готвенето по правилния начин и с истиски качествен продукт.

Ние препоръчваме да използвате висок клас 100% чисто масло от гроздови семки, получено чрез студено пресоване единствено и само на гроздови семки чрез механичен процес без участие на вредни химикали. С произход Франция. Може да видите продукта тук: -> https://gourmanic.bg/produkt/масло-от-гроздови-семки/ или като кликенте на снимката по-долу:

Висок клас студено пресовано масло от гроздови семки. 100% чист, натурален продукт с произход Франция.

За повече информация относно продукта и информацията, изложена в тази статия, не се притеснявайте да се свържете с нас директно на тел.: 0876 806 270, email: us@gourmanic.us  или ни оставите съобщение на Messenger във ФБ страницата ни https://www.facebook.com/gourmanic.bg/

При изготвяне на статията са използвани помощни материали от проверени източници както следва:

http://chartsbin.com/view/1961

https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points

https://draxe.com

Leave your thought