Класическа, френска рецепта за приготвяне на миди Сен Жак

Приготвянето на миди Сен Жак е една от класиките във френската кухня. Освен лесни за готвене, те са изключително вкусни. Може да променяте рецептата според личните си вкусови предпочитания. Описали сме два варианта и гарантираме, че, не само ще се справите успешно, но ще останете безкрайно очаровани от вкуса и визията на Вашето гурме ястие.

  • Общо време: 50 мин
  • Подготовка: 20 мин
  • Готвене: 30 мин
  • Порции: 6 servings

Необходими продукти:

100 г бяло брашно
15 г сол
1/2 чаена лъжичка къри на прах. Вижте тук: https://gourmanic.bg/produkt/био-къри/ или пипер Тимут – вижте тук: https://gourmanic.bg/produkt/черен-пипер-от-непал/
1/8 чаена лъжичка piment d’Espelette червен пипер (леко пикантен и изключително ароматен). Вижте тук: https://gourmanic.bg/produkt/espelette-червен-пипер-dop/
700 г миди Сен Жак
4 с.л. масло
120 г пресни гъби (почистени и нарязани)
150 г нарязан лук шалот
150 мл сухо бяло вино
2 с. л. коняк

Необходими продукти за покритие на мидите.

3 с.л. хлебни трохи ( галета)
2 супени лъжици масло (разтопено)
100 г настъргано сирене Грюер
1 с.л. пресен лимонов сок или Манго оцет с 45% пулпа от свежо манго Вижте тук: https://gourmanic.bg/produkt/плодов-оцет-с-манго/

Стръкчета пресен магданоз за декорация

Вариант I

Метод на приготвяне:

1.Смесете брашното, солта, къри на прах и Espelette червен пипер заедно в голяма купа. Оваляйте мидите в сместа.

2. Разтопете маслото в голям тиган на средно висока температура. Запържете мидите от всяка страна за около 4 мин. Поставете ги в чиния и ги покрийте, за да се запазят топли.

3. Добавете нарязаните гъби и лука в тигана. Задушете на средно висока температура в продължение на 4 мин. като разбърквате периодично докато омекнат и станат леко златисти. Добавете бялото вино в тигана и разбъркайте със шпатула, така че да остържете хубаво дъното му. Разбърквайте докато сместа се превърне в сос. Намалете температурата на котлона и оставете соса да къкри докато се изпари наполовина.

Отстранете от котлона и добавете към соса коняка и мидите. Разбъркайте.

4. Смесете хлебните трохи, разтопеното масло и сиренето Грюер. Разпределете сместа върху мидите и запечете в предварително загрята на 200 С фурна до получаване на златиста коричка върху мидите.  Поръсете с лимонов сок и сервирайте веднага.
Може да сервирате ястието, разпределено в черупките на мидите, като самите черупки ги поставите в огнеупорни чинии.

Сервирайте като лек гурме обяд със зелена салата отстрани в чинията.

Вариант II

Препоръчваме да опитате този вариант на рецептата. За изискано, вкусно и очарователно красиво ястие с екзотични нотки.

Вместо къри използвайте пипер Тимут – вид черен пипер, чиято единствена прилика с черния пипер е външния му вид. Вкусът му не е пикантен като на черния пипер, а по-скоро изстудяващ като на ментата. Ароматът му е силен и мирише на грейпфрут.

След като извадите мидите със златиста коричка от фурната, поръсете ги с френски Манго оцет и сервирайте. Разполагате с изключително вкусно и елегантно гурме ястие с палитра от екзотични вкусове.

Сервирайте като предястие или основно ястие за обяд или лека вечеря с чаша бяло вино- препоръчваме сорт Ризлинг. Гарантираме, че ще останете изключително доволни.

Продуктите, които препоръчваме да използвате в рецептата, може да откриете в нашия онлайн магазин тук: https://gourmanic.bg

или като кликнете върху снимките по-долу.

Bon appétit 🙂

!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите не само онлайн,     но и директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.

Пипер Тимут
Био къри на прах
Piment D’Espelette червен пипер
Френски Манго оцет с 45% пулпа от свежо манго

Leave your thought