За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Как да изберем подходящо вино за ястия с трюфели

Трюфелите и виното – перфектната комбинация на противоположностите.

Трюфелите са с уникален аромат и вкус и, ако сте решили тази вечер да поднесете ястие с трюфели, то със сигурност трябва да го сервирате с подходящо вино.

Трюфелите и виното са красиво допълнение един към друг и е необходимо да ги комбинирате по най-добрия начин, за да се насладите истински на вкуса и аромата на прекрасното си ястие, независимо с какви трюфели или трюфел продукти сте го приготвили.

Изборът на вино може да бъде доста труден, но едно е сигурно:  неподходящото или евтино вино няма да се съчетае със скъпия Ви избор на съставки за Вашето ястие.

Ето няколко съвета:

  • Потърсете вино, което е достатъчно силно, за да устои на аромата на трюфелите, но не да му пречи.  Вино с ниска киселинност и средно тяло, притежаващо аромат с преобладаващи земни нотки или загадъчни нотки на горски гъби.
  • Препоръчваме Ви да заложите на отлежало вино. То извлича най-доброто от трюфел ароматите, тъй като придобива земен аромат в процеса на отлежаване, който перфектно допълва земните тонове на трюфелите.
  • Червените вина подхождат на белите трюфели. Вина с подчертан аромат със земни или леко пикантни нотки. Те помагат да се разгърне напълно аромата на белия трюфел. (Бароло, Барбареско, Пино Ноар). Задължително виното трябва да е с много ниска киселинност. Ако все пак сте решили да експериментирате с бяло вино, заложете на отлежало Шардоне. То пък от своя страна се комбинира най-добре с ризото с трюфели.
  • Белите вина, както и пенливите бели вина подхождат на черните трюфели (отлежало Бургунди, купажни вина от сортове Марсан и Русан). Те подчертават наситения аромат със земни нотки на черния трюфел. Изберете бяло вино със средно тяло, което ще допълни и разгърне аромата на черния трюфел. Избягвайте вина с подчeртан кисел вкус и аромат с дъбови нотки. За предпочитане е виното да е отлежало.
  • Избягвайте млади и леки вина с плодови аромати. Техният вкус и аромат ще се сблъскат и развалят аромата на трюфелите.

Какъвто и избор да направите, хубаво е да експериментирате. Единственото правило в избора си на вино, което е добре да спазите, е виното да бъде отлежало. Някои експерти по комбинирането на вкусове и аромати, дори твърдят, че виното трябва да е отлежало повече от 10 години, за да е подходящо за консумация с трюфели.

Намирането на подходящото вино за ястия с трюфели ще ви помогне да получите максимално удоволствие от този рядък деликатес. Не се страхувайте да експериментирате с избора си, просто се уверете, че виното е отлежало по подходящ начин и може приятно да се изненадате от своите открития. Добро решение е да опитате селекция вина по време на хранене.

Къде да откриете подходящото вино?! Най-добре, ако ще избирате за първи път, обърнете се към консултантите в специализираните магазини за вина.

На този линк може да откриете нашата колекция от френски продукти с истински трюфели, които да бъдат част от Вашите вкусни рецепти: https://gourmanic.bg/produkt-kategoriya/магията-на-трюфелите/. Ще останете очаровани 🙂

А тук предлагаме готови, изпитани рецепти с трюфели: https://gourmanic.bg/рецепти-за-вкусни-ястия-с-трюфели/ Възползвайте се.

Желаем Ви от сърце да се насладите с всичките си сетива на съвършения избор – трюфели с вино!

Bon appétit 🙂

Leave your thought