За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Истинските доказани факти за киноа

Киноа е една от най-популярните здравословни храни в света и една от най-старите зърноподобни култури. Зърноподобна, защото принадлежи към семейство Лободови, както спанака и цвеклото, а не към семейство житни.

Произхожда от планинските районите на Андите. Основно е отглеждана покрай езерото Титикака в Боливия и Перу и е позната на местното население от 7000 години.

Киноа може да се отглежда на надморска височина до 4000 метра. Устойчива е на продължителна суша, горещини, влага и условия на замръзване.

Подобно на много други древни зърна полетата с киноа са заличени от испанците през 1532 г., когато Франциско Писаро решава да унищожи империята на инките. Насажденията от киноа, които са били високо в планината успяват да се запазят и по-късно през 1970 г киноа се появява отново.

Инките са я наричали “майката на всички зърна” и са я използвали като основна храна векове наред. Благодарение на високите й хранителни стойности са били физически стабилни да оцеляват.

В съвременния свят Киноа се превръща в тенденция в здравословното хранене и придобива все по-голяма популярност. Могат да се открият много продукти, произведени от киноа на пазарите по целия свят и по специално в био магазините и ресторантите, които предлагат здравословна храна.

НАРЕЧЕНА СУПЕРХРАНА ЗАРАДИ ВИСОКА СИ ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ

Киноа има високо съдържание на протеини и е едно от няколкото зърноподобни насаждения, които съдържат всичките 9 есенциални мастни киселини. С високо съдържание на фибри, магнезии, витамини В, желязо, натрий, калций, фосфор, витамин Е и много полезни антиоксиданти.

Има три основни вида киноа: бяла, червена и черна.

Хранителните стойности, които се съдържат в 1 чаша сварена киноа (185 г)

 • Протеини: 8 г
 • Фибри: 5 г
 • Манган: 58% от НДП
 • Магнезий: 30% НДП
 • Фосфор: 28% от НДП.
 • Фолиева киселина: 19% от НДП
 • Мед: 18% от НДП
 • Желязо: 15% от НДП
 • Цинк: 13% от НДП
 • Калий: 9% от НДП
 • Над 10% от НДП на витамин В1, В2 и В6
 • Съдържа калций, В3 (ниацин) и витамин Е

Общото калорийно съдържание е 222 kCal, от които 39 г въглехидрати и 4 г мазнини. Съдържа омега-3 мастни киселини.

Когато избирате продукт, произведен от Киноа, прочетете информацията на етикета. Повечето продукти съдържат малко количество киноа и голямо количество висококалорични съставки като бяло брашно и др. без значителни хранителни стойности.

Добрият избор за здравословна диета са пълнозърнестите продукти от 100% киноа.

Киноа не подлежи на генна модификация, не съдържа глутен и обикновено се отглежда от малки, екологично чисти стопанства за био земеделие. Тя е устойчива на климатичните условия и лесна за био производство. Въпреки, че не е зърнена култура, киноа е пълнозърнеста храна.

Учени от НАСА са установили, че киноа е най-подходящата култура за отглеждане в Космоса не само заради високите й хранителни стойности, но и поради лесното й отглеждане и приготвяне като храна.

2013 год. е наречена “Годината на Киноа” от Обединените Нации. Според ООН киноа е най-безопасната храна в света.

Киноа осигурява много повече калции, магнезии, калий, цинк в сравнение с другите зърнени култури. Около 80% от населението има недостиг на магнезий, което води до хронични крампи на краката, мускулни болки, безсъние и тревожност.

ПОМАГА В ДИЕТИТЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ

Киноа има много предимства, които спомагат за редуциране на телесното тегло, защото е:

ИЗТОЧНИК НА ПРОТЕИНИ

Съдържа завидно количество протеини в сравнение с останалите пълнозърнести храни като ориз, царевица и пълнозърнесто пшенично брашно.

Протеинът е един от ключовите фактори за редуциране на теглото – ускорява метаболизма и засища добре. Той е важен фактор в борбата срещу затлъстяването и свързаните с него заболявания.

ИЗТОЧНИК НА ФИБРИ

Фибрите също играят важна роля в диетите за отслабване. Подобряват чревната перисталтика, създават усещане за ситост и по този начин намаляват калорийния дневен прием.

Киноа съдържа повече фибри от останалите подобни здравословни храни.

С НИСЪК ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Гликемичният индекс на киноа е сравнително нисък, а храните с нисък гликемичен индекс намаляват глада и стопират преяждането.

КИНОА НЕ СЪДЪРЖА ГЛУТЕН

Поради факта, че не съдържа глутен, киноа е подходяща за хора с глутенова непоносимост или аларгии от глутен, както и за тези с цьолиакия.

Има много изследвания, които изучават ефекта на киноа в безглутеновите диети. Включвайки киноа вместо някои други безглутенови храни  в диетата, значително ще увеличите хранителната и антиоксидантната й стойност.

Продуктите, произведени от киноа като паста или хляб са подходяща алтернатива за заместване на пшеницата и продуктите, произведени с пшенично брашно.

ИМА ВАЖНИ ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО НИ

НАМАЛЯВА НИВАТА НА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ И КРЪВНАТА ЗАХАР

Хората, страдащи от диабет тип 2 имат инсулинова резистентност, която причинява високи нива на кръвна захар и чести неразположения.

Рафинираните въглехидрати се разглеждат като причина за повишен риск от развитие на диабет тип 2 и заболявания на сърцето, докато пълнозърнестите храни (като киноа) водят до намаляване на риска от тези заболявания.

Проучване показва, че при плъхове, хранени с бързо разграждащи се въглехидрати, киноа намалява повечето от нежеланите реакции, предизвикани от диетата и характерни за диабет тип 2. Редуцира нивата на холестерола в кръвта с 25%, триглицеридите с 11% и на кръвната захар с 10%

Друго проучване сравнява киноа с останалите безглутенови зърнени култури като пшеницата, например. Експериметът доказва, че киноа понижава нивата на кръвните триглицериди и холестерола, но има по-малък ефект върху нивата на кръвната захар  в сравнение с другите безглутенови зърнени храни.

Като заключение можем да твърдим, че включване на киноа в хранителния ни режим е изключително полезно, защото намалява нивата на кръвната захар, лошия холестерол и триглицеридите.

ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

Важно предимство на киноа е високото съдържанието на полезни и важни за сърдечно-съдовата система ненаситени мастни киселини. В една чаша сварена киноа се съдържат 4 г мазнини, от които 25% е олеинова киселина, мононенаситени мастни киселини и 8% алфа-линоленова киселина – вид Омега-3, характерен за растенията. Не съдържа транс-мазнини. Установено е, че алфалиноленовата киселина понижава риска от смъртност при сърдечно-съдови пристъпи. Баланса от мазнини е от ключово значение за здравословния начин на хранене.

Диети с високо съдържание на  алфа-линоленова к-на спомагат за намаляване на холестерола и регулират кръвното налягане. Подобряват дихателната функция на белите дробове. Повишеният прием на здравословни мастни киселини като цяло спомага за правилното функциониране на целия организъм и предпазва от хронични заболявания.

ПРИТЕЖАВА ИЗОБИЛИЕ ОТ АНТИОКСИДАНТИ

Киноа е с високо съдържание на специфичен вид антиоксиданти, наречени флавоноиди. Тази група антиоксиданти започва да се изучава в средата на 90-те години. Полифенолът е флавоноид, който играе съществена роля в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, рак, остеопороза и диабет. Кверцетин и кемпферол значително намаляват риска от възпаления и хронични заболявания.

Флавоноидът кверцетин е доказано, че намалява риска от развитие на много видове рак и се съдържанието му в киноа е в пъти повече отколкото в червените боровинки.

ИМА ЛИ НЕБЛАГОПРИЯТНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ КИНОА

Киноа обикновено се понася добре и не съществуват данни, които да доказват неблагоприятни последици.

ФИТАТИ или ФИТИНОВА КИСЕЛИНА

Подобно на много други зърнени храни, киноа съдържа фитати или т.н. фитинова киселина, която се свързва с минералите като желязо и цинк в храната и намалява усвояването им от организма

ОКСАЛАТИ

Киноа е член на семейство Chenopodiaceae, познато със съдържанието на високи нива на оксалати. От същото семейство са спанака и червеното цвекло.

Тези храни могат да предизвикат образуване на камъни в бъбреците при хора, които са чувствителни на оксалати.

ВАЖНО! Ефектът на оксалатите и фитатите може да бъде намален значително, ако семената се изплакнат добре и накиснат за около 12 часа преди готвене. Например, 1 чаша киноа се накисва в 2 чаши вода.

Превод от английски език

Източници:

https://authoritynutrition.com/omega-3-guide/

https://draxe.com/10-quinoa-nutrition-facts-benefits/

https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-quinoa/

https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19940015664.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760498

https://authoritynutrition.com/20-most-weight-loss-friendly-foods/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10885323

https://draxe.com/6-foods-fit-people-love-and-why/

Leave your thought