За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Истинската Черна Хавайска сол – морска сол…

…, обогатена с активен въглен или чист природен продукт с невероятни качества и вкус, добит по традиционен хавайски метод.

Традиционният метод на добиване на черна хавайска сол е приоритет на няколко семейства, живеещи на Хаваите. Те събират океанската вода в специални глинени легла, вкопани в земята, изцяло с ръчен труд. Покриват ги с прясно добита черна глина, която заглаждат на ръка с вулканична лава.

Океанската вода улавят и филтрират чрез вулканични тунели, които водят към глинените легла, където водата се събира.

В зависимост от климатичните условия, когато океанската вода се изпари от леглата, процесът отнема около 2 месеца, на повърхността на глинените легла се образува тази хрупкава и вкусна черна сол. Цветът й е резултат от активния въглен, който се съдържа във вулканичната лава.

Разбира се, метода на добиване на този вид сол има своите съвременни подобрения. На Хаваите функционират няколко завода, които произвеждат черна сол по модернизирана технология със същите качества и характеристики. Изцяло спазват стъпките на древния метод, използвайки местните природни източници – океанска вода и вулканична лава. 

Черната хавайска сол съдържа всички минерали – около 84, необходими за правилното функциониране на човешкия организъм. Тя поддържа здравословния киселинен баланс в клетките. Въпросът е да се консумира правилно, тъй като при топлинна обработка – дълго варене, например, се разтваря както обикновената сол и губи голяма част от вкусовите си качества.

Ето защо, винаги се използва като финален завършек на ястията.

Притежава фин опушен, но солен вкус с нотки на сладост.

Съвети за употреба:

По време на топлинна обработка на ястията е добре да използвате готварска или обикновена морска сол. Черната хавайска сол използвайте в края на готвенето. Поръсете върху риба, месо на скара или пиле като финален акцент. Освен вкусно, ястието ще изглежда очарователно красиво. С всяка хапка първо ще усетите вкуса на черната сол, който нежно ще премине в симфония от аромати и вкусове на самото ястие. 

Може да използвате за овкусяване на пресни и задушени зеленчуци, яйца и картофи на фурна.

Черна хавайска сол може да закупите от нашия онлайн магазин като кликнете върху снимката по-долу.

Leave your thought