За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Изкуството на френското сладкарство – Изпитани рецепти

Френскотото сладкарство е изкуство, а поднасянето на десертите и тяхната дегустация са истинска церемония. Сладкарството във Франция с неговите тънкости и рецепти е традиция, която се развива и предава на поколенията от векове. Готвачите на френските крале са поставили началото на френската кулинарна традиция. Кралете са били сред особите с най-изискан вкус към качеството на храната.

Френските десерти са като висшата мода – стилни и неповторими.

Опитайте от нашите предложения по-долу:

ВЛАЖЕН ФРЕНСКИ КЕЙК С ШАМ ФЪСТЪК И СМЕТАНА

Необходими продукти: 

4 яйца
280 г захар
100 г течна сметана
80 г разтопено масло
220 г брашно
70 г био суров шам фъстък на паста (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/гурме-паста-от-100-суров-шам-фъстък-био/
6 г бакпулвер
Шепа нарязан шам фъстък

Метод на приготвяне:

Стъпка 1: В купа разбийте яйцата и захарта.
Когато сместа започне да побелява, добавете леко затоплена сметаната и пюрето от шам-фъстък.

Стъпка 2: Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера. Бавно го добавете към сместа от Стъпка 1 като постоянно разбърквате.

Стъпка 3: Добавете разтопеното масло към сместа. Тестото трябва да е гладко и лъскаво.

Стъпка 4: Изсипете в подходяща форма за печене.

Стъпка 5: Печете 5 мин. на 200 ° С , а след това 35 мин. на 155 ° С в предварително загрята фурна. Преди кекса да е готов, проверете дали е изпечен добре с клечка.

Декорирайте с натрошен шам фъстък.

Оставете го да изстине преди да сервирате.

 

ФРЕНСКИ ПАЛАЧИНКИ С МАСЛО

Необходими продукти:

180 г брашно

3 яйца

1/2 (5 г) пакетче бакпулвер

50 г краве масло

1 пръчка ванилия

500 мл прясно мляко

Щипка сол и 1 ч.л. захар (ако желаете палачинките да са сладки)

Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото заедно с маслото, ванилията и захарта.

2. Сложете в дълбока купа брашното, бакпулвера, щипка сол и яйцата. Разбъркайте с миксер до получаване на хомогенна смес.

3. Постепено добавете към сместа затопленото мляко с разтопеното в него масло като преди това отстраните пръчката ванилия. Разбърквайте с миксер, за да избегнете образуването на бучици.

4. Изпържете палачинките в предварително нагорещен тиган с незалепващо покритие на висока температура. Пържете от двете страни за кратко време до получаване на златист цвят на палачинките.

5. Сервирайте палачинките с шоколад, сметана и плодове по избор. Или с вкусни гурме комбинации от мед с кафе, мед с кардамон, мед с лешници или мед с канела.

ВЛАЖЕН ФРЕНСКИ КЕЙК С КРЕМ ОТ КЕСТЕНИ

Необходими продукти:

3 яйца

120 г пудра захар

150 г брашно

130 г масло

325 г крем от кестени с ванилов екстракт

1 ч.л.бакпулвер

1 с.л. ром

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 ° С

2. Разбийте жълтъците със захарта и щипка сол.

– Добавете брашното, предварително смесено с бакпулвера.

– Добавете маслото предварително разтопено.

3. Разбийте крема от кестени с белтъците и супена лъжица ром и добавете към останалата смес

4. Излейте хомогенната смес в подходяща форма и печете 40 минути.

Оставете да изстине, поръсете с пудра захар и сервирайте.

ПОРТОКАЛОВ ЧИЙЗКЕЙК С МЕД

Необходимо продукти ЗА 10 парчета:

За Стъпка 1.

1 и 1/4 чаши натрошени чаени или пълнозърнести бисквити

2 супени лъжици захар

2 супена лъжица масло

За стъпка 2:

250 грама  кремообразно сирене Филаделфия

1/2 чаша захар

1/2 чаша мед

2 супени лъжици брашно

настъргана портокалова кора и сока на 1 портокал

4 яйца

За стъпка 3

Мед (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/автентичен-средиземноморски-мед/

Начин на приготвяне:

Стъпка 1.

Загрейте фурната на 160° С.  Вземете ринг за печене с кръгла форма и големина около 15 см.

Смесете натрошените бисквити с маслото и меда. Разстелете сместа върху дъното на ринга/формата, притиснете с длани към дъното и загладете.

Стъпка 2.

Разбийте крема сиренето с 1/2 чаша захар, мед и брашно в голяма купа с електрически миксер на средна скорост, докато сместа се хомогенизира добре. Добавете портокаловите кори и портокаловия сок; разбъркайте добре. Добавете яйцата, едно по едно като миксирате на ниска скорост след добавянето на всяко яйце. Миксирайте само докато яйцето се смеси с останалите продукти и добавете следващото.

Изсипете готовата смес в ринга. Загладете с шпатула.

Стъпка 3.

Печете в предварително загрята на 160 С фурна за около 1 час. Може да пробвате с дървена клечка в центъра на чийзкейка дали е изпечен добре. Ако извадите клечката абсолютно чиста, значи е готов.

С помощта на нож или шпатула може да отлепите кейка от стените на рига след като изстине и да отстраните ринга.

Преди да сервирате оставете в хладилник за около 4 часа или една нощ. Полейте с мед точно преди да сервирате. Съхранявайте чийзкейка в хладилник.

ПАНДИШПАНОВИ МЪФИНИ НА МИКРОВЪЛНОВА С ШАМ ФЪСТЪК НА ПАСТА

Необходими продукти за 3 порции:

220 г био суров шам фъстък на паста (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/гурме-паста-от-100-суров-шам-фъстък-био/

180 г яйчен белтък

60 г бадемово брашно (препоръчваме да използвате следния продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/бадеми-на-прах/

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Смесете всички съставки в блендер и миксирайте на висока скорост за няколко минути до пълна хомогенност.

Стъпка 2: Поставете сместа в хладилник за няколко часа.

Стъпка 3: В 3 чашки, подходящи за микровълнова фурна, разпределете сместта, така че да се напълнят до половината и ги разклатете енергично.

Стъпка 4: Поставете чашките в микровълновата фурна за 40 секунди, извадете и ги обърнете с дъното нагоре докато изстинат, така че вътре в чашките да се запази цялата влага.

Стъпка 5: Извадете кексчетата от чашките, украсете и сервирайте.

КОЛЕДНИ СЛАДКИ С КАНЕЛА, ДЖИНДЖИФИЛ и БАДЕМИ

Подготовка: 15 мин.

Време за приготвяне: 8 мин.

Необходими продукти (за 6 човека)

250 г брашно

100 г меко масло

125 гр захар

50 гр смлени бадеми

1 яйце

1 ч. л. суха мая

Подправки за ароматизиране на тестото, от които да изберете:

– канела (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/био-канела/

– джинджифил (препоръчваме да използвате този продукт -> https://gourmanic.bg/produkt/био-джинджифил-на-прах/

– кардамон

– Карамфил

– Лимонови кори (портокал или мандарина)

– 1 жълтък (смесва с малко вода)

Начин на приготвяне:

Стъпка 1. В голяма купа смесете брашното, маята, захарта и смлените бадеми . Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес

Стъпка 2. Добавете маслото и яйцето. Отначало смесвайте с вилица, а след това на ръка.

Стъпка 3. Добавете от ароматните подправки по избор.

Стъпка 4. Загрейте фурната на 200 °

Стъпка 5. Разточете тестото с точилка и изрежете формички от него по Ваш избор (сърца, звездички, елхи, лунички….). Поставете ги в подходяща тава, покрита с хартия за печене.

Стъпка 6. Преди да сложижите да печете сладките, ги намажете с разбито с малко вода яйце и канела, за да придобият златисто кафяв цвят по време на печене. Поставете в загрятата фурна и печете 7-10 мин.

Leave your thought