За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Избираме ли правилно солта, която консумираме?!

Какъв избор да направим?! Морска или каменна сол?

Морската сол е по-популярна за употреба в кулинарните рецепти отколкото каменната.

Каква е разликата между двата вида?

Каменната сол се добива директно от земните пластове, докато морската сол се образува в резултат на изпарение на морската вода. Каменната сол по принцип съдържа доста токсични елементи и примеси и, когато се използва като луга по пътищата през зимата, не е необходимо да бъде пречистена. Каменната сол, която се употребява в кулинарията, се пречиства от токсичните замърсители. За съжаление процесът на пречистване е доста скъп и повечето компании, които продават на ниски цени, продават именно токсична сол. Задължително, когато купувате каменна сол от търговската мрежа, независимо дали тя е хималайска, персийска синя или друг вид каменна сол, се ориентирайте по произхода, къде се пакетира, какви сертификати притежава – пречистената сол трябва да има Food Grade сертификат, което означава, че е пречистена и проверена за токсични замърсители от компетентни органи.

Някои компании внасят непречистена сол в огромни контейнери и я пакетират на местна почва. По този начин продават на ниски цени с огромни печалби. Нали не очаквате веднага да се разболеете от консумирането на такъв продукт?! Натрупването на токсични отпадъци в организма се случва постепено, а здравословните проблеми разбира се, не закъсняват след дълга употреба.

Решението какъв избор ще направите е лично и единствено Ваше! Но нека не забравяме, че всички носим отговорност към децата си!

Никога не използвайте каменна сол, купена от най-близкия супермаркет само, защото е на ниска цена!

Да направим сравнение с ТРАПЕЗНАТА СОЛ

Трапезната сол е тази, която се продава масово в търговската мрежа. Тя е рафинирана и представлява 95% или 99% чист натриев хлорид. Произвежда се в еднакви по размер частици чрез механични изпарители. Често след това се йодира и обикновено съдържа антислепващ агент, което предотвратява слепването на частиците при променливи условия на съхранение – температура и влага.

Ако пък попаднете на трапезна сол, която почти не осолява ястията, то съдържанието на антислепващ агент в нея е изключително над нормите.

През по-голямата част на ХХ век и до днес повечето домакинства използват само обикновена трапезна сол в кухнята и никаква друга. Най-много да пробват йодирана трапезна сол в рецепти, в които солта не се слага директно върху храната – за подсоляване на вода за варене на макарони или при печене, където би било по-подходящо да се използва морска сол. Острият аромат и вкус на трапезната сол, е достатъчен показател за нейното ниско качество и, че по-добрият вариант е да се ограничи или напълно елиминира употребявата й в готварски рецепти.

Източници:

http://www.theinkrag.com/seasaltchef/salt_persian_blue.html

https://bg.wikipedia.org/wiki/Калиев_хлорид

ВИДОВЕ СОЛ, КОИТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВЪВ ВИСШАТА ГУРМЕ КУХНЯ

ПЕРСИЙСКА СИНЯ СОЛ

Персийската синя сол е каменна сол, която се добива в солни мини, разположени в севернатата провинция Семан в Иран. Образува се при специфични климатични условия, надморска височина, налягане и влажност.

Някои хора вярват и дори пишат в социалните мрежи, че специфичния син цвят на солните кристали е резултат от минерала силвин, което е твърде некомпетентно отношение към потребителя. Другото наименование на калиевия хлорид е силвин – и двете с молекулна формула KCI. Лабораторно може да се получи при неутрализация на калиева основа със солна киселина. Повече прочетете тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Калиев_хлорид

Синият цвят на персийската синя сол се получава по време на формирането на солните кристали под влияние на силното налягане между солните пластове. Кристалите пречупват светлината по специфичен начин и така се получава синкаво отражение, което е реално оптическа илюзия. Същият синкав ефект се наблюдава при глетчерите и по същите причини.

Персийската синя сол е богата на минерали – желязо, калций, калий… Притежава интензивен вкус и едновременно – удивителен сладък послевкус.

Подходяща е за овкусяване на фоа гра, ястия с трюфели, морски дарове, месни ястия.

Поради интензивния й вкус са необходими по-малки количества за подсоляване на ястията.

ФЛЬОР ДЕ СЕЛ ГУЕРАНДЕ IGP

Фльор де сел Гуеранде е морска сол, която се образува като тънка деликатна кора на повърхността на Атлантическия океан като резултат от изпарението на морската вода. Състои се от естествено бели кристали, които се събират ръчно и само при определени метеорологични условия – в тихо и слънчево време в периода от юни до септември. Жителите на град Гуеранде превръщат събирането на този вид сол в традиция и ноу-хау. Методът на добиване на Fleur de Sel de Guérande е такъв, какъвто са го измислили древните келти още преди хиляда години и се пази до днес. Всичко това превръща Fleur de Sel de Guérande в рядък и търсен продукт със защитено наименование и произход Гуеранде.

Fleur de Sel de Guérande  означава “морско цвете”, а френските майстори готвачи я наричат “хайверът на солта”. Тя има богат минерален състав и се използва като финален завършек на ястията в гурме кухнята. Fleur de Sel de Guérande придава на ястията уникален вкус и аромат. Поръсена в края на варене или печене, образува тънка, вкусна и ароматна коричка на ястията. Подходяща е за поръсване върху цяла риба на скара,големи и сочни сардини и др. Любима е за овкусяване на меки сирена и дори шоколад.

Fleur de Sel de Guérande има по-богат минерален състав от другите известни видове келтска сол като Fleur de Sel Camargue и Fleur de Sel от l’Île de Ré.

Leave your thought