За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Гурме сладолед с шам фъстък на паста

Една от най-вкусните рецепти за домашно приготвен гурме сладолед с ароматен шам фъстък и мента. Поднесете като изискан десерт в подходяща чаша. Декорирайте по Ваш избор или вкусовите предпочитания на Вашите гости.

Време за приготвяне: 30 мин.

Порции: за 4 човека

Необходими продукти:

100 г кристална захар
3 г стабилизатор за сладолед (по желание)
4 жълтъка
375 мл прясно мляко
1 ч.л. натурална ванилия (добре е да използвате ванилия на паста или прах)
125 мл високомаслена млечна сметана
130 г био шам фъстък (100%) на паста
1/2 до 1 ч.л. фина морска сол

За декорация:

Листа свежа мента

Натрошен суров шам фъстък

Метод на приготвяне:

Стъпка 1. Смесете стабилизатора за сладолед със захарта и добавете към яйчните жълтъци. Разбийте до бледа, течлива и леко пухкава смес.

Стъпка 2. Загрейте млякото до кипване. Оставете да изстине за кратко време и след това много бавно започнете да изсипвате към млякото сместа от Стъпка 1 като разбърквате непрекъснато. !!! Изключително важно е да изсипвате яйчената смес бавно и да разбърквате непрекъснато, така че да не сготвите яйцата и сместа да се пресече.

Стъпка 3. Сложете на котлона приготвената смес от Стъпка 2 и загрейте докато достигне 70 ° C  като през цялото време разбърквайте. Ако нямате термометър, с който да следите температурата, наблюдавайте лъжицата, с която разбърквате. Щом сместа покрие гърба на лъжицата, отстранете от котлона. Разбийте сметаната с пастата от шам-фъстък и солта и добавете към топлата смес като разбъркате всичко заедно до получаване на хомогенна маса.

Стъпка 4. Оставете настрани да се охлади на стайна температура и след това поставете във фризера да се стегне напълно – около 4-6 часа.

Ако разполагате с машина за сладолед, може да разбъркате сместа в нея и след това да поставите във фризер.

Преди да сервирате, украсете с ядки шам фъстък и листа от мента. Пастата от шам фъстък, която използвахте в рецептата, може да използвате също като топинг за готовия сладолед. Освен вкусен, ще изглежда чудесно.

Bon appétit 🙂

Препоръчваме да използвате следния продукт, включен в тази рецепта:

Суров био шам фъстък (100%) на паста, 100 г – Франция

Повече информация за нас и продуктите, които предлагаме може да откриете на нашия сайт тук: https://gourmanic.bg

или като кликнете върху снимката на продукта по-горе.

!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите онлайн (кликнете върху продукта, който желаете) или директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.

 

 

Leave your thought