За връзка с нас: +359 876 806 270 | E-mail: us@gourmanic.us
My Cart
0.00 лв.
Blog

Вкусно пилешко с провансалски билки

Рецепта за печени пилешки бутчета с провансалски билки и картофи. С божествен аромат и неповторим вкус!

Подготовка:  20 мин.

Готвене: 55 мин.

Порции: 4-6

Необходими продукти за приготвяне на  ВИНЕГРЕТ

2 с. л. червен винен оцет

1 супена лъжица зехтин екстра върджин

1 до 2 чаени лъжички дижонска горчица (по-малко или повече в зависимост от това колко харесвате горчица, ние предпочитаме с 2 чаени лъжички)

1 чаена лъжичка Провансалски билки

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер

Необходими продукти за подготовка на ПИЛЕШКОТО

2 кг пилешки бутчета обезкостени и без мазнина

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка зехтин екстра върджин

3 големи картофа, нарязани на тънки шайби.

1 чаша обелен и нарязан на шайби шалот или друг вид лук, с който разполагате. Накиснете лука във вода за около 10 мин. преди готвене.

3 до 4 цели скилидки чесън, обелени и натрошени

Няколко стръка пресен естрагон или мащерка (по избор)

Още сол и черен пипер на вкус

Метод на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190 С. Осолете пилешкото и оставете настрани.

2. Приготвяне на винегрет: В малка купа разбийте заедно червения винен оцет, зехтина, дижонската горчица, провансалските билки, сол и 1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер.

3. Приготвяне на картофите:  Нарежете картофите на тънки шайби. Намажете с една чаена лъжичка зехтин дъното на голяма (около 22 x 33 см) тава или касерола.

Покрийте дъното на съда с картофите. Поръсете със сол и черен пипер.

4. Разпределете нарязания шалот или друг вид лук  върху картофите и отново поръсете с малко сол и черен пипер.

5. Подредете пилешките бутчета с кожата нагоре върху лука. Сложете скилидки чесън в малки разрези в самото месо. Ако разполагате с пресни билки като мащерка или естрагон, може да поставите няколко стръка около пилешкото.

6. Разбийте отново винегрета и го изсипете върху пилешкото месо. Разнесете го добре с пръсти, за да сте сигурни, че пилешкото е добре покрито с него. 

7. Печене: Печете непокрито в предварително загрята фурна на 190 С в продължение на 50 минути или докато пилешките бутчета се запекат до златисто кафяво. Отстранете от фурната и оставете настрани за около 10 мин. преди сервиране.

Забележка:  Ако установите, че картофите се нуждаят от още малко печене до готовност, отстранете пилешките бутчета в отделна чиния и печете картофите още 10 мин.

Сервирайте и се насладете на невероятен вкус и божествен аромат 🙂

За приготвянето на тази рецепта са използвани следните продукти:

Дижонска горчица с мащерка и чесънЗехтин екстра върджин, AOP PezaЧерен пипер от ВиетнамПровансалски билкиОтлежал френски винен оцет

Повече информация за нас и продуктите, които предлагаме може да откриете на нашия сайт тук: https://gourmanic.bg

или като кликнете върху снимка на избран от Вас продукт по-горе.

!!! Ако желаете да поръчате продукти, включени в рецептите, може да го направите онлайн (кликнете върху продукта, който желаете) или директно на тел. 0876 806 270. Доставяме в цялата страна в рамките на 48 часа без неделя и празнични дни.

 

 

 

Leave your thought