Ядката кашу расте върху плод, наречен кашу-ябълка.

Вероятно и Вие сте от хората, които обичат кашу и знаете много за здравословните му ползи. Има, обаче, доста интересна информация около тази ядка, която всъщност е по-правилно да се нарече семе. Ето защо. Кашуто е вечнозелено дърво, чиято родина е Бразилия, но вече отдавна се отглежда в Индия, Танзания, Мозамбик и Кения. Истината е,...
Read more

Паста от пшеничен зародиш с трюфели

Необходими продукти (3-4 порции) 1 пакет паста от пшеничен зародиш с трюфели  1 с.л. зехтин Сол на вкус Пармеджано Реджано за поръсване и/или трюфел масло    Начин на приготвяне: В дълбок съд оставете да кипне 4 л вода. Към нея добавете 12 г сол, 1 с.л. зехтин и пастата. Разбърквайте периодично. Варете 7-8 мин,отцедете пастата като оставите...
Read more

Рецепта за най-вкусните френски палачинки Crêpes françaises

Необходими продукти: 180 г брашно 3 бр. яйца 5 г  бакпулвер (1/2 пакет) 50 г краве масло 1 пръчка ванилия 500 мл прясно мляко Щипка сол и 1 ч.л. захар (ако желаете палачинките да са сладки) Начин на приготвяне: 1. Затоплете млякото заедно с маслото, ванилията и захарта. 2. Сложете в дълбока купа брашното, бакпулвера,...
Read more

Гравиола – екзотичният плод с форма на сърце

Гравиолата е вечнозелено дърво. Bĸycът нa плoдoвeтe му е фантастична ĸoмбинaция oт ягoди и aнaнac, c хармония от cлaдĸи, цитрусови нoтĸи. Отглежда се в Aфpиĸa , Югoизтoчнa Aзия, Мексико, Карибите и Южна Америка. Плодовете са изключително вкусни и освежаващи. Meĸaтa ĸaшa и фибpите oт плoдoвeтe ce изпoлзвaт зa направата на сладка, нaпитĸи, дecepти. Има редица...
Read more

Класика от френската кухня – Ястия, които трябва да опитате!

Френската храна и начинът на приготвянето й се считат за гръбнака или основата на много кухни в западния свят. Влиянието и разпознаването на френските техники в готварството са легендарни и именно това е причината, поради която френската кухня изглежда трудна за начинаещия. Френските готвачи оставят усещането, че правят всичко с неповторима елегантност и усет. Най-често...
Read more

Пол Бокюз – Иконата на френската съвременна кухня и най-обичаният готвач в света.

ЛЕГЕНДАРНАТА СУПА С ТРЮФЕЛИ НА ПОЛ БОКЮЗ – Иконата На Френската Съвременна Кухня И Най-Обичаният Готвач В Света. Наскоро светът загуби най-обичания си и уважаван майстор готвач – французинът Пол Бокюз. Той доведе класическото кулинарно френско изкуство до съвършенство и остана завинаги в историята със своите иновативните подходи към храната и високото й качество. Ето...
Read more

Изискани гурме рецепти

Салата С Паста Стил Табуле Порции: за 4 човека Необходими продукти 150 г паста във формата на мидички 3 бр. домати 3 стръка пресен лук 3 стръка магданоз 1 стрък прясна мента 4 с.л. зехтин екстра върджин 1 ч.л. оцет с пулпа от манго сол, пипер Начин на приготвяне Сварете пастата ал денте във вряща подсолена вода. Отцедете...
Read more

Традиционна френска рецепта за печено агнешко – класика за Великденските празници

Тази  класическа френска рецепта е изключително вкусна. Месото става идеално крехко, ароматно и вкусно. Подходяща е за всякакви празници, както и прекрасеен семеен обяд. Много лесна за приготвяне. Не бива да се притеснявате от дългото време на готвене, тъй като агнешкото през цялото това време се пече на бавен огън и просто си стои във...
Read more

По какво да познаем истинския балсамов оцет

Още през древната 1046 г римският император Хенри III получава празнична бутилка оцет, с която преминава през целия град, за да стигне до мястото, където ще бъде офицялно коронован. Документирането на това събитие се смята за първото вписване на балсамовия оцет в историята. Той бил познат като подправка единствено на жителите на региона Емилия-Романя в...
Read more

Интересни факти за био и конвенционалните храни

Интересът към био производство започва през 1940 г като отговор на Зелената революция. През този период значително се увеличава производството в хранителната индустрия заради употребата на синтетични пестициди, торове, развитието на генното инжинерство и технологиите. (g) Научните изследвания показват, че няма разлика в хранителните стойности на конвенционалните и био храните, както и в опасността от...
Read more